Zaļmēslojums vai salāti - ko ir izdevīgāk sēt jūnija beigās tukšās dobēs

Nedomājiet, ka jūnija dobes ir lemtas tukšumam! Pārsteidzoši, bet tieši tagad ir īstais laiks stādīt kultūras, kas var dot dāsnu ražu pirms aukstuma iestāšanās.

Agrās un vidējās sezonas burkānu šķirnes ir ideāli piemērotas sējai jūnija beigās. Tām būs laiks izveidot pilnvērtīgus, sulīgus sakņaugus pirms rudens salnu iestāšanās.

Arī bietēm būs laiks labi augt, ja izvēlēsieties agrīnās vai vidējās sezonas šķirnes. To sakņaugi iegūs pareizo izmēru un saldumu tieši laikā ražas novākšanai.

Redīsu sēšana jūnija beigās ir gudrs lēmums, kas ļauj izvairīties no masveida kaitēkļu uzbrukuma. Tās dažādās šķirnes dos ražu gan vasaras salātiem, gan ziemas rezervēm.

Jaunie kartupeļi no jūnija stādīšanas priecēs jūs ar garšīgiem bumbuļiem tikai divarpus mēnešu laikā. Tie ilgi neuzglabāsies, bet to maigā garša būs atlīdzība par jūsu pūlēm.

Pupiņas un citi pākšaugi aug tik strauji kā nekad siltajā jūnija augsnē. Maigu pākšaugu ražu var novākt 60–70 dienu laikā.

Jūnija sējai izvēlieties tikai agrīnās kāpostu šķirnes, kas var ātri veidot blīvas galviņas. Tās labi reaģē uz vasaras karstumu un laistīšanu.

Karstumizturīgo hibrīdu gurķi vislabāk parādīsies, ja tos iestādīs jūnija beigās. Tie garantēti dos bagātīgu kraukšķīgu augļu ražu bez rūgtuma.

Šajā laikā iesētie kabači un ķirbji aktīvi aug un nes augļus. Mūsdienu hibrīdi ir izturīgi pret slimībām un priecē ar vienmērīgu augļu pārpilnību.

Dilles, pētersīļi un daudzgadīgie sīpoli ir ideāli piemēroti vasaras sējai zaļumiem. Tie ātri dīgst un līdz rudenim izaudzē sulīgu, smaržīgu lapotni.

Garšaugi – piparmētra, oregano, melisa, timiāns – labi iesakņojas, ja tos iestāda jūnijā. Tiem būs laiks iesakņoties un augt, piepildot dārzu ar aromātu.

Pat nepilnīgu augsni tukšās vietās var uzlabot vasaras laikā. Zaļmēslojuma sēšana ātri uzlabos augsnes struktūru un bagātinās to ar barības vielām.

Tāpēc, ja jums dārzā jūnija izskaņā ir kāda tukša vieta, tad vai nu sējiet kādu no minētajām kultūrām, vai zaļmēslojumu, par ko augsne pateiks paldies vēl nākamajā sezonā.