
Aveņu krūmi ir sastopami daudzos dārzos – avenes mīl gan lieli, gan mazi, jo tās ir saldas un gardas. Tās var izmantot arī dažādiem desertiem, smūtijiem un vienkārši svaigā veidā. Tomēr reizēm gadās, ka gaidāmo aveņu ražu sabojā dažāda veida kaitēkļi.
Daudzi cilvēki audzē avenes, bet ne visi zina, cik daudz ienaidnieku tām ir. Smecernieks ir pilnīgi noteikti “melnā saraksta” augšgalā, bet, kā norāda pieredzējuši dārzkopības eksperti, patiesībā kaitēkļu ir daudz vairāk, un ar tiem ir laikus jācīnās.
Šie mazie kaitēkļi var iznīcināt pašu augu un attiecīgi liegt ražu, uz ko tik ļoti gaida visa dārznieki. Lai zinātu, kuri ir galvenie kaitēkļi, dārzkopības eksperti norāda, ka mums nepieciešams zināt vismaz piecus.
TOP-5 kaitēkļi, kas sabojā visu aveņu ražu
Starp tiem ir jau pieminētais smecernieks, kas bojā gan auga lapas, gan augļus. Kaitēkļa enerģiskās aktivitātes dēļ samazinās ogu skaits, kas kļūst nederīgas lietošanai pārtikā.
Un aveņu laputis barojas ar auga sulu, vienlaikus vairojoties vienkārši fantastiski ātri. Ja to neizdzen, krūms novājināsies, un tas novedīs pie ražas zaudēšanas.
Aveņu vabole aprij lapas un dzinumus, tāpēc jaunie krūmi iet bojā, un vecie vairs neiepriecinās ar labu ražu.
Aveņu mušas dēj olas uz lapām, no kurām pēc tam dienasgaismā izlien kāpuri. Šie kāpuri iekļūst kātos. Tā rezultātā augs novājinās un, kas bieži notiek, iet bojā.
Aveņu ērce sūc sulu no lapām un dzinumiem, kas noved pie lapu dzeltēšanas un krišanas. Tā rezultātā augs novājinās un pārstāj ražot ierasto ražas daudzumu.
Kā atbrīvoties no šiem kaitēkļiem
Pieredzējuši dārznieki ir nosaukuši vairākus efektīvus veidus, kā pretoties nelielajam ienaidnieku baram. Piemēram, var izmantot ķīmiskas vielas. Tas ir efektīvi, taču joprojām pastāv blakusparādība: ķīmiskās vielas var uzkrāties augļos un augsnē.
Labāk ir ķerties pie tautas metodēm, piemēram, ķiploku, tabakas novārījumiem vai sīpolu mizu uzlējuma. Ar šo pieeju augiem un augsnei netiks nodarīts kaitējums, taču šie "kārumi" atbaidīs kaitēkļus.
Šos uzlējumus ir ļoti viegli pagatavot. Piemēram, lai pagatavotu ķiploku uzlējumu, ķiplokus nomizo, sadala daiviņās un smalki sagriež. Tad aplej ar siltu ūdeni un notur vismaz dienu. Tad nokāš un nākamajā apstrādā augus. Līdzīgi sagatavo arī pārējos līdzekļus.
Mūsdienu bioloģiskajiem produktiem ir tāda pati iedarbība - tie ir droši videi, bet kaitē kaitēkļiem. Tāpēc eksperti iesaka palikt pie bioloģiskajiem preparātiem vai tautas metode.