Šis neparastais pesto no ķiploku dīgstiem iekaros pat itāļus

Vasara ir eksperimentu laiks virtuvē. Ja jau esat iepazinušies ar klasisko bazilika pesto, izmēģiniet tā oriģinālo versiju, kas pagatavota no ķiploku dīgstiem.

Šī mērce ar pikantu garšu un svaigām notīm lieliski papildinās gaļu, zivi, grilētus dārzeņus vai pat parastu grauzdiņu. Turklāt to ir tik viegli pagatavot, ka ar šo elementāro uzdevumu tiks galā pat pilnīgi iesācēji kulinārijas jomā.

Nepieciešamās sastāvdaļas

250 g ķiploku dīgstu

50 g valriekstu

4 ēdamkarotes augu eļļas

½ citrona miziņa un sula

Sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošanas gaita

Nomazgājiet ķiploku dīgstus, nosusiniet tos, noņemiet cietās galotnes un sasmalciniet. Tālāk sasmalciniet dīgstus un riekstus blenderī vai gaļas mašīnā.

Pievienojiet citrona miziņu un arī citrona sulu, eļļu, sāli un piparus. Vēlreiz  visu sakuliet līdz gludai un viendabīgai masai. Lai iegūtu maigāku garšu, varat pievienot rīvētu sieru vai nedaudz bazilika.

Gatavu pesto var uzglabāt ledusskapī vairākas dienas. Pasniedziet to ar gaļu, zivi vai vienkārši uzsmērējiet uz grauzdētas maizes - iegūsiet īstu gastronomisku šedevru!

Tomēr, ja vēlaties pieturēties pie klasikas, pagatavojiet tradicionālo pesto no jau pavisam ierastām sastāvdaļām.

Nepieciešamās sastāvdaļas

50 g bazilika lapu

30 g ciedru riekstu

50 g Parmezāna siera

60-70 ml olīveļļa

1 neliela izmēra ķiploka daiviņa

Sāls pēc garšas

Pagatavošanas gaita

Vispirms nomazgājiet bazilika lapas un tad tās nosusiniet ar papīra dvieļiem. Riekstus apgrauzdējiet pannā, bet pavisam nedaudz.

Blendera traukā liek notīrītu ķiploku, apceptos riekstus un sakuļ līdz viendabīgai masai. Pēc tam pievieno sāli pēc garās, kā arī bazilika lapas un vēlreiz visu sakuļ.

Pašās beigās pievieno smalki sarīvētu Parmezānu un pakāpeniski pievieno arī olīveļļu. Vēlreiz sakuliet, lai iegūtu krēmīgu un vienmērīgu tekstūru. Tas arī viss – klasisks pesto ir gatavs pāris minūšu laikā.

Šajā vasarā noteikti eksperimentējiet ar garšām un sastāvdaļiem un radiet vai nu klasisku pesto, vai kaut ko pilnīgi jaunu un oriģinālu. Šo divu recepšu rezultāts būs lielisks.