Dārznieki nosauca labāko burkānu novākšanas laiku, lai tie būtu gardi un kraukšķīgi

Saldie, kraukšķīgie burkāni ir ne tikai barojoši, bet arī garšīgi. Tomēr burkānu novākšana var būt nedaudz sarežģīta.

Marta Stjuarte raksta, ka atšķirībā no dažiem augļiem un dārzeņiem tie neturpina nogatavoties pēc tam, kad tie ir izvilkti no zemes, tāpēc, ja tos novācat pārāk agri, jūs iegūsit mazas, bezgaršas saknes. Ja gaidīsit pārāk ilgi, jūs iegūsit rūgtas daļiņas.

Gatavības pazīmes

Atšķirībā no sīpoliem un kartupeļiem, burkāni ne vienmēr skaidri liecina, ka ir gatavi ražas novākšanai. Tomēr dārzniekam Endrjū Koenam ir noslēpums.

"Es novācu burkānus, kad saknes virsotne urbjas cauri augsnei," viņš saka. "Tā ir galvenā brieduma pazīme." Turklāt, ja lapotne sāk dzeltēt vai nokarāties, tā ir laba zīme, ka burkāni ir nogatavojušies.

Kad novākt ražu

"Tuvojoties ražas novākšanas datumam, jums jāpārbauda burkāni, izvelkot dažus no zemes, lai redzētu, vai tie ir pareizā izmēra," saka Marta Linča, Pensilvānijas dārzkopības biedrības saimniecības vadītāja.

Atkarībā no šķirnes lielākā daļa burkānu nobriest 60 līdz 75 dienās no sēklu dīgtspējas vai aptuveni 9 līdz 10 nedēļas.

Kā novākt ražu

Kad esat gatavs novākt burkānu ražu, paņemiet platu dārza dakšiņu vai lāpstu un veiciet šīs darbības.

Novērtējiet izmēru. Noskrāpējiet kādu augsni ap viena burkāna augšdaļu, lai pārbaudītu lāpstiņu vai saknes augšdaļu. Lielākā daļa pilnizmēra šķirņu ir gatavas ražas novākšanai, kad  diametrs ir aptuveni 2,5 cm.

Atbrīvojiet augsni. Izmantojiet savu izvēlēto rīku, lai atbrīvotu augsni ap burkāniem. Linča iesaka atstāt apmēram 3 cm starp instrumentu un burkāniem, lai izvairītos no nejaušas to sabojāšanas.

Uzmanīgi izvelciet. Kad augsne ir irdināta, satveriet burkānus vietā, kur zaļumi saskaras ar sakni, un velciet uz augšu, veicot maigu šūpošanas kustību.

Apgrieziet galotni. Tūlīt pēc ražas novākšanas noņemiet zaļo lapotni, lai saglabātu burkānu mitrumu, garšu un tekstūru. Ja to nedarīsit, zaļumi turpinās smelt no burkāniem ūdeni un barības vielas, tos ātrāk izžāvējot un atņemot saldumu un kraukšķīgumu. Lai iegūtu labākos rezultātus, atstājiet apmēram 1,5 cm no kāta, lai nesabojātu saknes galu un neizraisītu priekšlaicīgu burkānu sabojāšanos.

Kā uzglabāt burkānus

Ja šovakar pusdienu vai vakariņu ēdienkartē ir burkāni, noskalojiet tos vēsā ūdenī un ļaujiet tiem nožūt. Pretējā gadījumā vēl nemazgājiet tos, jo mazgāšana var paātrināt bojāšanos. Tā vietā uzmanīgi notīriet visus netīrumus, pirms ievietojat burkānus hermētiskā traukā vai plastmasas maisiņā ledusskapja atvilktnē.

"Burkāniem ir nepieciešama vēsa, mitra vide, lai nodrošinātu maksimālu glabāšanas laiku un kvalitāti," saka Linča.

Lai tie paliktu vēl kraukšķīgāki, pirms aizzīmogošanas ietiniet maisiņu nedaudz mitrā papīra dvielī. Neglabājiet burkānus blakus āboliem vai bumbieriem. Šie augļi izdala etilēna gāzi, kas var padarīt burkānus rūgtu garšu vai paātrināt bojāšanos.