
Nātru uzlējums ir mēslojums, kas piesātinās augus ar mikroelementiem un slāpekli. Tā galvenā priekšrocība ir tā, ka tas ir bioloģisks produkts, tāpēc jūs varat audzēt dārzeņus bez veikalā nopērkamām ķimikālijām.
Kā pagatavot nātru uzlējumu
Klasiskā nātru uzlējums ir ļoti viegli un vienkārši pagatavojams. Lai to izdarītu, jums jāņem: 1 kilograms svaigu nātru; spainis ūdens (lietus vai nosēdināts); konteiners nākotnes mēslojumam.
Sasmalciniet zaļumus un ielieciet tās traukā. Piepildi ar ūdeni tā, lai tas nosedz nātres, bet līdz trauka malām paliek aptuveni pieci centimetri. Trauku pārklāj ar marli vai vāku un atstāj uz nedēļu ēnā, lai mēslojums sāk rūgt.
Katru dienu maisa, un, kad šķidrums kļūst tumši zaļš un sāk putot, tad tas ir beidzot gatavs. Šķidrumu izkāš un var izmantot dārzā augu apstrādāšanai.
Barošanai pie augu saknēm to atšķaida ar ūdeni proporcijā 1 pret 10, bet barošanai ar lapām – proporcijā 1 pret 20.
Atsevišķi ir vērts pakavēties pie tā, cik ilgi var uzglabāt nātru uzlējumu. Atstājiet mēslojumu tumšā un vēsā vietā, piemēram, pagrabā. Uzglabāt līdz divām līdz trim nedēļām.
Fermentācija beigsies aptuveni 10 dienu laikā un pēc tam uzlējums jāizlieto pēc iespējas ātrāk, jo tas sāks zaudēt savas uzturvērtības.
Nātru un pienenes uzlējums
Šis mēslojums satur lielu daudzumu kālija, slāpekļa un mikroelementu. Ideāli piemērots gurķu, tomātu, kāpostu, paprikas, zaļumu un kabaču laistīšanai. Pāriesim pie tā, kā pagatavot nātru infūziju.
Lai to izdarītu, ņemiet: spainis svaigu nātru; puse spaiņa pienenes (pat ar saknēm); ūdens spainis; glāze koksnes pelnu, lai uzlabotu efektu.
Sasmalciniet zāli, ievietojiet to traukā (ne metāla) un piepildiet ar ūdeni tā, lai tas pārklātu zaļumus. Ieberiet pelnus, samaisiet, pārklājiet ar marli vai vāku un atstājiet desmit dienas.
Maisiet katru dienu. Kad šķidrums kļūst tumšāks un parādās neliela fermentācijas smaka, to var izmantot. Mēslojumu atšķaida ar tīru ūdeni attiecībā 1 pret 10. Laistiet augus ar šo šķidrumu pie saknes reizi nedēļā.