Bietes garšos pēc cukura, ja laistīsiet dobes ar vienkāršu uzlējumu – paaudžu paaudzēs pārbaudīta metode

Bietes tiek uzskatītas par nepretenciozu kultūru, un ikviens var tās audzēt savā dārzā. Nav īpašu kopšanas prasību, taču, ja nevēlaties, lai dārzenis kļūtu rūgts un ciets, uzziniet, kā uzlabot biešu garšu nogatavināšanas procesā.

Tie, kas nezina, kā izaudzēt garšīgas bietes, pieļauj vairākas kļūdas, kas vēlāk noved pie vilšanās ražā. Dabiski, ka dārzeņa garša ir atkarīga no sēklu šķirnes un kvalitātes, taču liela nozīme ir arī audzēšanas metodei un kopšanai.

Bietes var kļūt rūgtas, ja:

Tās nesaņēma pietiekami daudz mitruma, it īpaši karstās vasarās;

Augušas uz māla augsnes;

Nebija pietiekami daudz kālija, kalcija, fosfora un nātrija;

Bietes netika retinātas.

Neskatoties uz ražas nepretenciozitāti, ir jārada tai labvēlīgi apstākļi. Kā jau minēts, bietes nepanes mālainas un pārāk blīvas augsnes – augļi var izaugt mazi un cieti.

Arī bietēm nevajadzētu izmantot augsni ar augstu skābuma līmeni, pretējā gadījumā raža augs ļoti lēni un sliktāk uzsūks visu mēslojumu. Sakņu ražas garšu ietekmē arī ražas novākšanas laiks – ja aizkavējies, tad pāraugušās bietes diez vai būs saldas.

Kas nosaka biešu garšu un kāpēc tās ir rūgtas

Tie, kas nezina, kā izaudzēt garšīgas bietes, pieļauj vairākas kļūdas, kas vēlāk noved pie vilšanās ražā. Dabiski, ka dārzeņa garša ir atkarīga no sēklu šķirnes un kvalitātes, taču liela nozīme ir arī audzēšanas metodei un kopšanai.

Bietes var kļūt rūgtas, ja:

Tās nesaņēma pietiekami daudz mitruma, it īpaši karstās vasarās;

Augušas uz māla augsnes;

Nebija pietiekami daudz kālija, kalcija, fosfora un nātrija;

Bietes netika retinātas.

Neskatoties uz ražas nepretenciozitāti, ir jārada tai labvēlīgi apstākļi. Kā jau minēts, bietes nepanes mālainas un pārāk blīvas augsnes – augļi var izaugt mazi un cieti.

Arī bietēm nevajadzētu izmantot augsni ar augstu skābuma līmeni, pretējā gadījumā raža augs ļoti lēni un sliktāk uzsūks visu mēslojumu. Sakņu ražas garšu ietekmē arī ražas novākšanas laiks – ja aizkavējies, tad pāraugušās bietes diez vai būs saldas.

Kas jādara, lai bietes augtu saldas

Ir vairāki veidi, kā izaudzēt saldākas bietes. Vispirms, protams, jāņem vērā visas iepriekš minētās nianses, bet pēc tam sekojiet norādījumiem.

Pirms biešu stādīšanas augsne ir rūpīgi jāatslābina, ja augsne ir mālaina vai smilšaina, tad pievienojiet tai sapuvušu kompostu. Tālāk jums jāizmēra skābums, lai saprastu līmeni. Ja tas ir par augstu, nepieciešams atskābināt – pievienot pelnu vai dolomīta miltus, par zemu – skābeņskābi vai citronskābi.

Pēc biešu iestādīšanas kopšana nebeidzas – visu laiku, kamēr raža aug, augsne pastāvīgi ir jāuzirdina, lai virspusē neveidotos garoza.

Tas, ko bietes mīl dārzā, ir nātrijs, un ir svarīgi par to neaizmirst. Tieši šo vielu lietus izskalo īpaši ātri, tāpēc, sakņu kultūrām pildoties, stādījumus nepieciešams laistīt ar sāls šķīdumu (1 ēdamkarote uz spaini ūdens), kas apgādāj bietes ar nātriju.

Kālija sulfāts labvēlīgi ietekmē arī nākamās ražas garšu, tieši šī viela padara bietes saldākas un sulīgākas. Mēslojumu var iegādāties veikalā un pēc tam atšķaidīt proporcijā 20 grami mēslojuma uz spaini ūdens.

Organiskā mēslojuma cienītājiem vajadzētu rūpīgāk apskatīt koksnes pelnu un deviņvīru spēka uzlējumu - tie uzlabo vielmaiņas procesus augsnē un paātrina barības vielu uzsūkšanos.

Kamēr aug galotnes, izmanto deviņvīru spēku - kilogramu uz spaini ūdens, atstāj uz desmit dienām, tad atšķaida proporcijā 1:10 un ūdeni.

Kad augļi sāk veidoties, ņem pelnus - vienu glāzi uz spaini ūdens. Starp citu, pelni palīdz ne tikai bietēm, bet arī augsnei, nedaudz atskābinot to. Šādas vienkāršas metodes palīdzēs iegūt bagātīgu un kvalitatīvu ražu.

Kas jādara, lai bietes augtu saldas

Ir vairāki veidi, kā izaudzēt saldākas bietes. Vispirms, protams, jāņem vērā visas iepriekš minētās nianses, bet pēc tam sekojiet norādījumiem.

Pirms biešu stādīšanas augsne ir rūpīgi jāatslābina, ja augsne ir mālaina vai smilšaina, tad pievienojiet tai sapuvušu kompostu. Tālāk jums jāizmēra skābums, lai saprastu līmeni. Ja tas ir par augstu, nepieciešams atskābināt – pievienot pelnu vai dolomīta miltus, par zemu – skābeņskābi vai citronskābi.

Pēc biešu iestādīšanas kopšana nebeidzas – visu laiku, kamēr raža aug, augsne pastāvīgi ir jāuzirdina, lai virspusē neveidotos garoza.

Tas, ko bietes mīl dārzā, ir nātrijs, un ir svarīgi par to neaizmirst. Tieši šo vielu lietus izskalo īpaši ātri, tāpēc, sakņu kultūrām pildoties, stādījumus nepieciešams laistīt ar sāls šķīdumu (1 ēdamkarote uz spaini ūdens), kas apgādāj bietes ar nātriju.

Kālija sulfāts labvēlīgi ietekmē arī nākamās ražas garšu, tieši šī viela padara bietes saldākas un sulīgākas. Mēslojumu var iegādāties veikalā un pēc tam atšķaidīt proporcijā 20 grami mēslojuma uz spaini ūdens.

Organiskā mēslojuma cienītājiem vajadzētu rūpīgāk apskatīt koksnes pelnu un deviņvīru spēka uzlējumu - tie uzlabo vielmaiņas procesus augsnē un paātrina barības vielu uzsūkšanos.

Kamēr aug galotnes, izmanto deviņvīru spēku - kilogramu uz spaini ūdens, atstāj uz desmit dienām, tad atšķaida proporcijā 1:10 un ūdeni.

Kad augļi sāk veidoties, ņem pelnus - vienu glāzi uz spaini ūdens. Starp citu, pelni palīdz ne tikai bietēm, bet arī augsnei, nedaudz atskābinot to. Šādas vienkāršas metodes palīdzēs iegūt bagātīgu un kvalitatīvu ražu.