
Virtuvē neiztikt bez piedegušas putras, piedegušas mērces vai uz plīts aizmirsta katliņa. Tomēr nesteidzieties izmest savus iecienītos traukus – pat stipri piedegusi panna vai katliņš var tikt izglābti.
Marta Stjuarte ir sniegusi pārbaudītu, praktisku informāciju par visu veidu pannu un katliņu materiāliem, sākot no nerūsējošā tērauda līdz čugunam un beidzot ar keramiku.
Var būt vairāki iemesli, kāpēc pannas piedeg: pārāk augsta temperatūra, nepietiek šķidruma, slikti uzkarsēti trauki utt. Rezultāts ir piededzis ēdiens un oglekļa nogulšņu slānis, ko, šķiet, nav iespējams noņemt. Bet neuztraucieties - ir risinājums!
Universālas metodes piedegušu pannu un katlu tīrīšanai
Cepamā soda un ūdens. Drošākais produkts lielākajai daļai materiālu. Sajauciet ūdeni un cepamo sodu, līdz izveidojas pasta. Uzklājiet uz apdegušās virsmas, atstājiet 20-30 minūtes, pēc tam noslaukiet ar sūkli.
Etiķis un soda. Katliņā ielej nedaudz baltā etiķa, uzvāra, noņem no uguns, pievieno sodu. Maisījums puto – tā ir normāla reakcija. Kad reakcija ir pabeigta, izskalojiet pannu vai katliņu ar siltu ūdeni.
Vāra ar mazgāšanas līdzekli. Katliņā ielej ūdeni, pievieno pilienu trauku mazgāšanas līdzekļa un vāra 5-10 minūtes. Tas palīdzēs mīkstināt oglekļa nogulsnes.
Kā tīrīt no dažādiem materiāliem izgatavotus podus
Nerūsējošais tērauds
Nemazgājiet karstu pannu ar aukstu ūdeni - tas var izraisīt deformāciju. Nomazgājiet ar siltu ziepjūdeni un neabrazīvu sūkli.
Ja ir daudz oglekļa nogulšņu, uzvāra ūdeni un sodu. Nosusiniet ar mīkstu dvieli, lai izvairītos traipiem. Lai atjaunotu spīdumu, varat noslaucīt pannas iekšpusi ar nelielu daudzumu etiķa.
Nepiedegošs pārklājums
Neizmantojiet metāla sūkļus vai otas. Mazgāt ar rokām – trauku mazgājamā mašīna var sabojāt pārklājumu.
Pret traipiem jālieto soda un ūdens vai speciāli produkti nepiedegošajiem traukiem. Pēc mazgāšanas uzklājiet plānu eļļas kārtu, lai pagarinātu produkta kalpošanas laiku.
Keramikas pārklājums
Izvairieties no mazgāšanas līdzekļu lietošanas ar kodīgām ķīmiskām vielām. Ja ir apdegušas ēdiena atliekas, iemērciet siltā ūdenī 30 minūtes. Izmantojiet cepamo sodu ar nedaudz ūdens vai peroksīda – uzklājiet, pagaidiet 20-30 minūtes un noskalojiet.
Vara trauki
Ārējam spīdumam - citronu sula un soda vai kečups. Uzklājiet maisījumu uz aptraipītā vara, atstājiet 10-15 minūtes, pēc tam viegli berzējiet un noskalojiet. Neaizmirstiet pēc mazgāšanas rūpīgi nožūt - vara nemīl mitrumu.
Alumīnijs
Tumšais materiāls ir reakcija uz cietu ūdeni vai trauku mazgājamo mašīnu. Izmantojiet cepamās sodas un citronu sulas vai etiķa pastu. Izvairieties no pārāk abrazīva satura izmantošanas, jo alumīnijs ir mīksts un viegli skrāpējams.
Čuguns
Čuguna pannas nedrīkst mērcēt. Tas izraisa rūsu. Noņemiet oglekļa nogulsnes ar sāli. Siltā pannā pievieno sāli un noberzē ar papīra dvieli. Pēc tīrīšanas uzsildiet uz plīts un noslaukiet ar eļļu, lai aizsargātu virsmu.
Glazēta keramika
Nemazgājiet karstu pannu - tā saplaisās. Izvairieties no ziepju lietošanas, jo tās iesūksies materiāla plaisās. Notīriet ar cepamās sodas un ūdens pastu vai izmantojiet īpašus neilona skrāpjus.
Profilakse
Uzkarsē katliņu ar nelielu daudzumu šķidruma vai eļļas. Izvairieties no virtuves trauku pārkaršanas. Neatstājiet pagatavotu ēdienu pannā uz ilgu laiku. Regulāri mazgājiet traukus pēc lietošanas – neatlieciet to uz vēlāku laiku.
Piedegusi panna nav gals. Izmantojot pareizos instrumentus un pieeju, jūs varat saglabāt pat savus vecos, bet iemīļotos virtuves piederumus. Galvenais ir nekrist panikā, ļaut traukiem atdzist un tad sekot norādījumiem. Tīra, spīdīga panna ir ne tikai estētiski patīkama, bet arī garšīgas un drošas gatavošanas garantija.