Kā izaudzēt veselīgus kāpostus bez ķimikālijām – turklāt vēl priecāsieties par izmēru

Katrs dārznieks sapņo par dobēm, kurās kāposti aug spēcīgi un sulīgi, un kāpostgalvu izmērs ir gluži vai rekorda izmērā. Dažas vienkāršas darbības palīdzēs pārvērst šo sapni par realitāti.

Pieredzējuši dārznieki dalījās ar dažiem būtiskiem padomiem, kas var palīdzēt izaudzēt nevainojamus kāpostus gan garšas, gan izmēra ziņā.

Lai tā notiktu, augsni stādiem bagātina ar humusu, pievienojot pelnus, sasmalcinātas olu čaumalas, superfosfātu un sinepju pulveri. Šie komponenti aizsargā saknes no kāpostu kāpuriem un veido barotni.

Pirms stādīšanas bedrītes laista ar karstu kālija permanganāta šķīdumu. Pēc atdzesēšanas iedobēs ievieto iepriekš samitrinātus kāpostus stādus.

Dobes tiek mulčētas ar humusu un pirmās trīs dienas laistas katru dienu. Pēc tam režīms mainās – mitrināšana nepieciešama reizi trīs līdz četrās dienās. Ja ir lietains laiks, tad, protams, laistīšanas režīms ir retāks.

Ja pastāv sala risks, pārklājiet augus ar uz pusēm sagrieztām plastmasas pudelēm. Tas saglabā siltumu un aizsargā jaunos auga dzinumus.

Divas nedēļas pēc stādīšanas pievieno slāpekļa mēslojumu - ēdamkaroti preparāta atšķaida 10 litros ūdens. Katram krūmam izmantojiet 300 ml šķīduma.

Vēl pēc 14 dienām tiek uzklāts superfosfāts. Vispirms to izšķīdina karstā ūdenī, rūpīgi samaisa un pēc tam atšķaida ūdens spainī. Uz augu ielej litru maisījuma.

Regulāra laistīšana ar govju kūtsmēsliem reizi divās nedēļās stimulē kāpostu galviņu augšanu. Turklāt borītu un molibdēnu izmanto, lai uzlabotu olnīcu veidošanos.

Tabakas putekļi vai pelni, kas izkaisīti ap kātiem, atbaidīs gliemežus un citus kaitēkļus. Bet sīpolu-ķiploku uzlējums ir efektīvs pret kāpurķēdēm.

Lai apkarotu kukaiņus, sagatavo sinepju pulvera, aso piparu un šķidro ziepju šķīdumu, visas minētās sastāvdaļas pa 1 ēdamkarotei izšķīdinot 3 litros ūdens. Tad izsmidzināšanu veic sausā, bezvēja laikā.

Noteikti izmantojiet dažos pavisam vienkāršus un viegli realizējamus padomus, un jau šajā sezonā varēsiet priecāties un izbaudīt varenu kāpostu ražu.