
Āboli ir viens no populārākajiem un daudzpusīgākajiem augļiem uzturā. Tie ir ideāli piemēroti uzkodām, cepšanai, salātiem un mājās gatavotiem izstrādājumiem. Bet pat sulīgākie āboli var ātri zaudēt savu garšu un tekstūru, ja tos uzglabā nepareizi.
Lai palīdzētu jums baudīt šo veselīgo augli pēc iespējas ilgāk, esam apkopojuši dažus ekspertu padomus gan veselu, gan sagrieztu ābolu uzglabāšanai. Šajā rakstā jūs uzzināsiet, kā pagarināt ābolu glabāšanas laiku ledusskapī, kā tos pareizi sasaldēt un kuras šķirnes vislabāk uzglabājas.
Kāpēc āboli sabojājas un kā to novērst
Atšķirībā no banāniem āboli šķiet izturīgi, taču to āda ir ļoti jutīga pret bojājumiem. Piemēram, jūs nevarat to mest zemē, kā to var darīt piemēram, ar kartupeļiem.
Ābolus nedrīkst uzglabāt blakus citiem augļiem vai dārzeņiem – īpaši banāniem, bumbieriem, tomātiem. Tāpat nav vēlams turēt pie sīpoliem, ķiplokiem vai garšvielām – āboli viegli uzsūc smakas.
Īslaicīga uzglabāšana: nedēļu vai divas
Ja nedēļā iegādājāties kilogramu ābolu, tad jums jāzina, kā tos īslaicīgi uzglabāt. Pirmkārt, vajadzīga vēsa vieta. Izvairieties no saules gaismas, jo tas uzkarsē augļus un paātrina bojāšanos.
Ledusskapis ir labākais risinājums. Ielieciet ābolus papīra maisiņā vai atsevišķā traukā. Nemazgājiet tos iepriekš. Āboli acumirklī ātrāk bojājas mitruma dēļ, kas nokļūst uz mizas.
Ilgtermiņa uzglabāšana: mēnesi
Ja esat atgriezies no laukiem ar ābolu kasti vai iegādājies lielu daudzumu tirgū, ir pienācis laiks izveidot "mājas pagrabu" - pat dzīvoklī. To ir diezgan vienkārši izdarīt.
Galvenais ir radīt ideālus apstākļus. Temperatūra: +0… +4°C (kā ledusskapī vai pagrabā). Mitrums: 80-90% (āboliem nevajadzētu izžūt).
Tumsa: saule un pat lampa paātrina žūšanu. Gaiss: svarīga ir ventilācija – slēgtas kastes bez gaisa pieejamības veicina pelējuma attīstību.
Kā organizēt uzglabāšanu
Izvēlieties tikai veselīgus augļus. Pat viens slikts ābols var sabojāt visu kasti. Aptiniet katru ābolu papīrā (avīzē vai papīra dvielī). Izklāj vienā kārtā, nevis cieši. Daži plaukti ir labāki par augļu kalnu. Regulāri pārbaudiet. Pārbaudiet krājumus ik pēc 2–3 nedēļām un noņemiet visus ābolus, kas sāk bojāties.
Kā uzglabāt sagrieztus ābolus
Sagriezti āboli ir ideāla uzkoda bērniem vai papildinājums brokastīm. Tomēr tie ātri kļūst tumšāki. Lai pagarinātu viņu "dzīvi": Apslaka ar citrona vai apelsīnu sulu. Tas palēninās oksidāciju. Uzglabāt ledusskapī hermētiskā traukā.
Vai jūs varat sasaldēt ābolus
Jā, lai gan tie zaudē savu kraukšķīgumu, tie paliek garšīgi cepšanai, biezenim vai smūtijiem. Lai sasaldētu ābolus, tos nomizo, sagriež šķēlēs un izņem serdi. Apslaka ar citronu sulu.
Šķēles liek uz cepešpannas vienā kārtā un liek saldētavā uz 2-3 stundām. Kad tās ir sasaldētas, pārlieciet tās ar rāvējslēdzēju aizslēdzamos maisiņos vai hermētiski noslēgtos traukos.
Ābols ir veselības, vienkāršības un komforta simbols. Svaigi, sulīgi, kraukšķīgi – tos ir patīkami ēst jebkurā gadalaikā. Un pareizi uzglabājot ābolus, saglabāsi ne tikai to garšu, bet arī daļiņu siltā rudens noskaņas.