TOP-10 lietas, ko nekad nevajadzētu darīt, mazgājot traukus

Trauku mazgāšana ir ikdienišķs, bet ārkārtīgi svarīgs uzdevums, ko lielākā daļa no mums veic katru dienu. No tā, cik pareizi mēs to darām, ir atkarīga ne tikai trauku tīrība, bet arī mūsu fiziskā labsajūta.

Marta Stjuarte ir apkopojusi padomus no ekspertiem, kuri izskaidro, kādas kļūdas nevajadzētu pieļaut, lai trauki būtu dzirkstoši tīri un virtuve būtu droša un higiēniska.

Izmantot netīru sūkli

Trauku sūklis ir īsta baktēriju audzēšanas vieta, ja to laikus nenomazgā vai nemaina. Fakts: Vidējā virtuves sūklī var būt vairāk nekā 300 dažādu veidu baktērijas.

Ieteikums: Pēc katras lietošanas reizes izskalojiet sūkli ar karstu ūdeni, dezinficējiet mikroviļņu krāsnī (30 sekundes, kad tas ir mitrs) un nomainiet to ik pēc 1-2 nedēļām.

Trauku iepriekšēja mazgāšana pirms ievietošanas trauku mazgājamā mašīnā

Izrādās, jums nav jāmazgā trauki pirms to ievietošanas trauku mazgājamajā mašīnā. Kāpēc? Mūsdienu mazgāšanas līdzekļi satur fermentus, kas tiek aktivizēti pārtikas atlieku klātbūtnē.

Iepriekšēja mazgāšana vājina to efektivitāti. Vienkārši nokasiet lielākos ēdiena gabalus, pārējo atstājiet trauku mazgājamajā mašīnā.

Pārāk daudz mazgāšanas līdzekļa

Vairāk mazgāšanas līdzekļa nenozīmē labāku tīrīšanu. Pārāk daudz mazgāšanas līdzekļa atstāj uz šķīvjiem un glāzēm plēvi, kuru ir grūti noņemt un var būt kaitīga, ja tā nonāk saskarē ar pārtiku. Pietiek ar dažiem pilieniem, īpaši, ja lietojat koncentrētu formulu.

Mazgāšana netīrā izlietnē

Trauku mazgāšana izlietnē, kur ir pārtikas atliekas vai tauki, ir slikta ideja. Tas nozīmē, ka baktērijas no netīras izlietnes var apmesties uz jau izmazgātiem traukiem. Vienmēr izskalojiet izlietni pirms mazgāšanas un trauku mazgājamo mašīnu vismaz reizi mēnesī.

Nepareiza ūdens temperatūra

Ūdenim jābūt karstam, bet ne tik karstam, lai tas apdedzinātu rokas. Optimālais: mazgāšanai ar rokām – aptuveni 43°C – 50°C. Mazgājot trauku mazgājamajā mašīnā -48°C-50°C. Pārāk auksts ūdens nenoņems taukus, savukārt pārāk karsts ūdens ir bīstams ādai.

Nepareiza mazgāšanas līdzekļa lietošana

Ne katrs mazgāšanas līdzeklis ir piemērots traukiem. Izvairieties no roku mazgāšanas līdzekļu lietošanas trauku mazgājamajā mašīnā – tas radīs daudz putu, kas var sabojāt mašīnu. Un otrādi: trauku mazgājamās mašīnas mazgāšanas līdzekļi ir pārāk koncentrēti jūsu roku ādai.

Mitru trauku uzglabāšana

Pirms nolikšanas traukiem jābūt pilnībā sausiem. Kāpēc tas ir svarīgi: mitrums ir ideāla vide pelējuma, baktēriju un pat koka skapju bojājumiem.

Trauku mazgājamās mašīnas pārslodze

Vēlme visu ietilpināt uzreiz bieži vien ir kaitīga. Traukiem nebūs pilnībā pieejams ūdens un mazgāšanas līdzeklis, un tie paliks netīri. Labāk divi pilni cikli nekā viens bezjēdzīgs.

Nepareizs trauku novietojums

Ne visus priekšmetus var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā. Nekad tur neievietojiet: koka karotes, kristāla stikla traukus, nepiedegošās pannas. Tie var tikt bojāti. Nomazgājiet to visu ar rokām, maigi un ar maigiem mazgāšanas līdzekļiem.

Trauku uzkrāšanās izlietnē

“Saglabāšu vēlākam laikam” ir ātrākais ceļš uz sliktu smaku un aizsērējušu kanalizāciju. Nekavējoties nomazgājiet traukus vai vismaz noskalojiet, lai pārtikas atliekas neizžūtu.

Trauku mazgāšana ir ne tikai tīrība, bet arī jūsu virtuves piederumu higiēna, drošība un izturība. Mazām izmaiņām ieradumos var būt liela ietekme.