Kā izaudzēt Ginesa rekorda cienīgus ķirbjus - noslēpumi, ko čempioni jums nestāsta

Rekordliels pustonnu smags ķirbis nav fantāzija, bet gan pareizas kopšanas rezultāts. Pat ja jūs neplānojat piedalīties konkursos, šie padomi palīdzēs jums izaudzēt ķirbi, kuru apskaudīs jūsu dārza kaimiņi.

Taču, lai sasniegtu iespaidīgus rezultātus, ir jāzina ne tikai pamatlietas, bet arī viltības, ko gadu gaitā uzkrājuši profesionāli ķirbju audzētāji.

Šķirnes izvēle ir 90% panākumu. Ne visi ķirbji spēj kļūt par milžiem. Izvēlieties īpašas lielaugļu šķirnes: Atlantic Giant ir pasaules rekordists (līdz 1200 kg). Piemērots tikai pieredzējušiem lietotājiem: nepieciešami ideāli apstākļi un pastāvīga aprūpe.

Big Max - līdz 100 kg, nepretenciozs, piemērots iesācējiem. Kentaurs – parasti ir salds mīkstums, svars līdz 50 kg. Ideāli piemērots pārtikai un dekorēšanai. Titāns - līdz 300 kg, bet prasa ilgu silto sezonu

Pērciet sēklas no uzticamiem piegādātājiem. No veikalā pirktu ķirbju sēklām neizdosies milži - tie ir hibrīdi un nav piemēroti atkārtotai audzēšanai.

Pēc tam sāciet gatavot sēklas - sākumam vajadzētu noritēt bez kļūdām. 3 dienas pirms stādīšanas iesaiņojiet sēklas mitrā marlē un uzglabājiet +25–28 grādu temperatūrā. Tas mīkstinās čaumalu un paātrinās dīgtspēju.

Un iemērciet sēklas nevis ūdenī, bet pienā. Olbaltumvielas stimulē augšanu, un tauki pārklāj sēklas, pasargājot tās no sēnītes. Lai palielinātu aukstuma noturību, uzbriedinātās sēklas ievieto ledusskapī uz 12 stundām, pēc tam atkal siltā vietā. Kad parādās pirmās saknes (2–3 mm), sēklas 2 stundas mērcē kālija permanganāta šķīdumā (1 g uz 1 l ūdens).

Augsnes sagatavošana ir milzu pamats. Ķirbim patīk irdena, barojoša augsne ar neitrālu skābumu (pH 6–7). Rudenī izrakt platību un pievienot 2 spaiņi humusa, 1 glāze koksnes pelnu, 50 g superfosfāta uz vienu kvadrātmeru. 2 nedēļas pirms stādīšanas irdiniet augsni un pievienojiet kompostu (1 spainis uz 1 kv.m).

Izveidojiet 50 cm dziļu caurumu un piepildiet to ar kūtsmēsliem, zāli un lapām. Virsū apkaisa nedaudz augsnes. Sadaloties organiskajai vielai, tā atbrīvos siltumu, kas nepieciešams augšanai.

Sēj, kad augsne sasilusi līdz +15 grādiem pēc Celsija (maija beigas – jūnija sākums). Ziemeļu reģionos audzē no stādiem (sēj aprīlī kūdras podos). Attālums starp augiem ir 2-3 m. Katram ķirbim nepieciešama platība 5–10 kv.m. Dziļums: 5-7 cm. Novietojiet sēklu horizontāli.

Milzu ķirbju galvenais noslēpums ir visu auga enerģiju novirzīt uz 1–2 augļiem. Kad galvenais kāts sasniedz 2 m, noņemiet augšdaļu. Atstājiet uz krūma 1-2 augļus, pārējos novāciet ziedēšanas stadijā. Regulāri noņemiet sānu dzinumus un skrējējus, lai tie neatņemtu uzturu. Kad pienāks laiks, zem augļiem novietojiet koka vairogu. Tas pasargās to no puves un gliemežiem.

Laistiet ķirbi ar 10–15 litriem silta ūdens (20–25 grādi) zem saknes ik pēc 3 dienām. Karstā laikā - katru dienu.

Ķirbim patīk nātru uzlējums: 1 kg zāles uz 10 l ūdens, raudzēšana 7 dienas (1:10), vistas kūtsmēsli (0,5 l uz 10 l ūdens), rauga šķīdums (100 g neapstrādāta rauga + 2 ēd.k. cukura uz 10 l ūdens un atstāt uz 3 stundām).

Un 3 nedēļas pirms ražas novākšanas pārtrauciet laistīšanu. Tas palielinās cukura saturu mīkstumā.

Apsmidziniet lapas ar ziepju šķīdumu (100 g veļas ziepju uz 10 litriem ūdens), lai aizsargātu pret laputīm. Pret miltrasu apstrādājiet ar sūkalām (1 litrs uz 10 litriem ūdens). Lai atbrīvotos no gliemežiem, ap augiem izkaisiet pelnus vai sasmalcinātas olu čaumalas.

Novāc ķirbi pirms salnām, kad kāti ir izžuvuši un miza kļuvusi cieta. Atstājiet 5-10 cm garu “asti”. Bez tā ķirbis ātri sapūs.