Bieži vien zeltainu un gardu ceptu sēņu vietā pannā sanāk pelēka, ūdeņaina masa. Noslēpums ir tāds, ka sēnēm nepieciešama īpaša pieeja.
Ievērojot dažus vienkāršus noteikumus, jūs vienmēr iegūsiet sulīgas, aromātiskas un kraukšķīgas sēnes ar stingru tekstūru. Profesionāli pavāri izmanto šādus galvenos noteikumus.
1. Aizmirstiet par ūdeni
Skaisti ceptu sēņu galvenais ienaidnieks ir liekais mitrums. Sēnes uzsūc ūdeni kā sūklis, kas gatavošanas laikā cepšanu pārvērš sautējumā.
Nemazgājiet tās zem tekoša ūdens. Vienkārši noslaukiet sēnes ar sausu papīra dvieli vai mīkstu birsti. Ar nazi uzmanīgi nogrieziet visus spītīgos netīrumus.
2. Noņemiet dabisko mitrumu
Pat sēnes, kas ir sausas pieskārienam, satur daudz ūdens. Pēc sagriešanas ļaujiet tām nostāvēties 10–15 minūtes vai nekavējoties ievietojiet tās sausā, labi uzkarsētā pannā. Cepiet, maisot, līdz viss izdalītais šķidrums ir iztvaikojis. Tikai pēc tam pievienojiet eļļu.
3. Dodiet sēnēm vietu
Lai katrs gabaliņš apbrūnētu, tam ir nepieciešams kontakts ar pannas virsmu. Sagrieziet sēnes aptuveni vienāda lieluma šķēlēs, izmantojiet platu pannu un izkārtojiet tās vienā kārtā.
4. Pievienojiet sāli pašā pēdējā brīdī
Sāls liek sēnēm nekavējoties izdalīt sulu. Pievienojiet to tikai cepšanas beigās, kad sēnes jau ir kļuvušas zeltainas. Tas saglabās to tekstūru un koncentrēto garšu.
5. Nevajadzīgi nemaisiet
Pastāvīga maisīšana novērš gardas zeltainas garoziņas veidošanos. Pēc eļļas pievienošanas izklājiet sēnes un ļaujiet tām viegli apcepties 2 līdz 3 minūtes no vienas puses, pēc tam apgrieziet un atkārtojiet.
Ievērojot šos vienkāršos noteikumus, jūs pilnībā pārveidosiet savus sēņu ēdienus. Tie vairs nebūs bezgaršīgs gumijots papildinājums, bet gan kļūs par gardu un aromātisku delikatesi paši par sevi.