Daudzi cilvēki nevar iztēloties savu ēdienreizi, ja nevar baudīt kārtīgu gaļas gabalu. Bet reizēm šī maltīte liek vilties - galu galā, ja gaļa ir pārcepta, tā ir pārāk sausa, kas diez vai kādam patiks. Bet, kā zināms, gaļu var pagatavot dažādos veidos.
Garšīgi cepta gaļa cepeškrāsnī ir mūsu šodienas tēma, un es centīšos to pilnībā izpētīt. Šeit es centīšos ieskicēt galvenos punktus, kā iegūt sulīgu gaļu cepeškrāsnī, izcepot to veselu.
Gaļas izvēle cepšanai
Cepta gaļa būs garda tikai tad, ja izdarīsiet pareizo izvēli. Ir noteikti gaļas veidi, kas ir ideāli piemēroti cepšanai cepeškrāsnī. Tie, protams, ir cūkgaļa, jēra gaļa, kā arī liellopu un teļa gaļa. Pareiza gaļas gabala izvēle
Katram gaļas veidam ir savi specifiski gabali, kas ir ideāli piemēroti cepšanai cepeškrāsnī. Ja cepat liellopu gaļu, izvēlieties fileju. Piemērota ir arī fileja, muguras gabals, muguras gabals vai apaļais gabals.
Cepot teļa gaļu, parasti tiek izmantota mugura, bet piemērota ir arī fileja un lāpstiņas. Runājot par cūkgaļu, kas ir daudzu iecienīta, ideāli derēs arī muguras daļa, lāpstiņas un, protams, fileja (kurš gan nemīlētu gaļas gabalu bez kauliem?), kā arī cūkas ribiņas un muguras gabals.
Arī jēra gaļai ir savi "zelta gabali". Tie ietver pakaļkājas, lāpstiņu, plecu daļu, muguras daļu un vēl divus gabalus — lāpstiņu un muguru.
Gatavošanas tehnikas izvēle
Jūs esat izvēlējušies gaļas veidu un gabalu, ko cepsiet. Tagad jums jāizlemj par gatavošanas tehniku, jo jebkuru gaļu cepeškrāsnī var cept vairāk nekā vienā veidā. To var darīt uz grila vai folijā. Daži izmanto cepšanas paplāti vai iesmu.
Un daži to vienkārši dara pārklātā traukā. Gaļas cepšanas laiks ir atkarīgs tikai no gaļas veida un gabala lieluma.
Temperatūras noteikšana
Kopumā tas ir ļoti vienkārši. Cepta gaļa vienmēr tiek gatavota diezgan augstā temperatūrā. Tomēr šis jēdziens joprojām ir diezgan patvaļīgs. Vislabāk ir zināt precīzu temperatūru, kas nozīmē, ka jums priekšā ir konkrēti skaitļi. Mūsu gadījumā laba izvēle ir termometrs ar zondi. Tas palīdzēs precīzi noteikt temperatūru.
Piemēram, sarkanās gaļas iekšējai temperatūrai jābūt 60 grādiem pēc Celsija (temperatūra šeit norādīta Celsija grādos). 70 grādi tiek uzskatīti par pareizu temperatūru mājputniem. Teļa gaļai un cūkgaļai jābūt vienādai temperatūrai. Standarta cepeškrāsns temperatūra ir 200–220 grādi pēc Celsija.
LASI VĒL:
Ja izvēlaties cept gaļu pārklātu, noteikti vispirms to apbrūniniet. Izmantojot šo metodi, temperatūra jau ir zemāka – 150 grādi pēc Celsija. Vāks jānoņem 10 vai 15 minūtes pirms gaļas pilnīgas gatavības.
Ja izvēlaties cept uz grila, standarta temperatūra ir 200 grādi pēc Celsija. Pirmās 15 minūtes uzturiet temperatūru šajā līmenī. Pēc tam nedaudz samaziniet to līdz aptuveni 180 grādiem pēc Celsija.
Gaļas cepšanai folijā nepieciešama vēl augstāka temperatūra, proti, 240 grādi pēc Celsija. Cepamtrauka apakšā ielejiet pusi glāzes ūdens.
Pašai folijai visa procesa laikā jābūt apsmidzinātai ar ūdeni. Lai uzturētu mitruma līmeni, vienkārši ievietojiet cepeškrāsnī karstumizturīgu trauku, kas piepildīts ar ūdeni.
Galvenie punkti gaļas cepšanā
Ja gaļa ir nedaudz sausa, pirms cepšanas apsmidziniet to ar taukvielām. Garšvielas lietojiet taupīgi. Pretējā gadījumā gaļa smaržos pavisam citādi nekā cepta gaļa.
Neaizmirstiet aplaistīt gaļu ar sulu, kas neizbēgami iztecēs cepšanas laikā. Gaļas apgriešana ir svarīga, bet uzmanīgi, lai virsējais slānis paliktu neskarts. Tas nodrošina pareizu temperatūru.
Gatavības pārbaude
Tas ir ļoti vienkārši. Gaļas gabala gatavības noteikšanai labi der parasta dakšiņa. Dakšiņai vajadzētu diezgan viegli iedurties pilnībā gatavotā gaļā. Ja to piespiežat pie gabala, vajadzētu izplūst dzidrai sulai (bet ne rozā).
Jau ceptu gaļu varat arī ietīt folijā. Ļaujiet tai kādu laiku atpūsties cepeškrāsnī. Tas padarīs to daudz sulīgāku un daudz maigāku.