Kamēr strauji tuvojas ziema un dārza darbi apsīkuši, dārzniekiem ir laiks apgūt gudrības, kuras izmantot nākamajā sezonā. Pastāstīsim par kādu pieeju tomātu audzēšanā, kas senāk bija zināma daudziem dārzniekiem un tagad saņem arvien lielāku zinātnisko atbalstu.
Tomātu audzēšana var šķist māksla, kam nepieciešama īpaša pieeja un zināšanas. Tomēr ir viena pārsteidzoša metode, kas var būtiski ietekmēt stādu augšanu - pieneņu ziedu uzlējuma izmantošana.
Kāpēc pienene
Pienene (Taraxacum officinale) nav tikai parasta nezāle, bet gan īsts dārgums dārzniekiem. Tās bioķīmiskais sastāvs ir bagāts ar aktīviem savienojumiem. Starp tiem:
Inulīns: dabīgs prebiotiķis, kas veicina labvēlīgu mikroorganismu attīstību augsnē, uzlabojot barības vielu uzsūkšanos tomātu saknēs.
Flavonoīdi: spēcīgi antioksidanti, kas aizsargā augus no oksidatīvā stresa un nepatīkamām slimībām.
Mikroelementi: ietver kāliju, magniju un dzelzi formās, kuras augi viegli absorbē.
LASI VĒL:
Kā gardi iemarinēt vistu – turpmāk gatavosiet, izmantojot tikai šo recepti
Pagatavojiet grieķu kabaču pončikus - vienkārši, ātri un garšīgi
Uzlējuma pagatavošana
Pieneņu uzlējuma pagatavošanas process ir diezgan vienkāršs. Lai iegūtu labākos rezultātus, ieteicams pusatvērtos ziedus novākt agri no rīta, kad tie ir pilni ar barības vielām. Novāc 200 gramus pienenes ziedu, vēlams laikā no pulksten 4 līdz 6 no rīta.
Pārlej ziedus ar 1 litru ūdens, kas uzsildīts līdz 40–50 °C, lai iegūtu visas nepieciešamās barības vielas. Atstāj uzlējumu tumsā uz 24 stundām, lai novērstu oksidēšanos, pēc tam izkāš caur marli un pirms lietošanas atšķaida 1:5.
Ietekme uz augiem
Tomātu stādu apstrādei ar pienenes uzlējumu ir daudz labvēlīgu efektu: Augu augšana paātrina par 15–20%. Pārstādīšanas stress samazinās, palielinot izturību pret dažādām kaitēm. Tas nodrošina arī dabisku aizsardzību pret kaitēkļiem, piemēram, laputīm un zirnekļu ērcēm.
Tādējādi pieneņu uzlējuma lietošana ne tikai uztur augu labsajūtu, bet arī stiprina to imūnsistēmu. Šis ir pārbaudīts veids, kā palielināt ražu, neizmantojot ķīmiskas vielas.