Ja jums ir bijusi laba ābolu raža, dabiski rodas jautājums: ko ar tiem darīt? Čaklas saimnieces vāra ievārījumu, kompotus un mērcē ābolus. Un viņas vienmēr cep kaut ko gardu, lai iepriecinātu savu ģimeni.
Ir daudz ābolu deserta recepšu, bet droši vien nav nevienas ģimenes, kas nebūtu pasniegusi ābolu šarloti ar tēju. Mana vecmāmiņa gatavoja klasiku šarloti. To nav grūti pagatavot, bet tā ir tik garšīga!
Sastāvdaļas
1 kilograms ābolu (skābi vai saldi – pēc jūsu izvēles)
6 līdz 7 olas
1 glāze cukura
1paciņa cepamā pulvera vai puse tējkarotes cepamās sodas, kas sajaukta ar etiķi
100 grami miltu
Šķipsniņa sāls
Var pievienot arī papildu ēdamkaroti augu eļļas
LASI VĒL:
Kā novērst cīsiņu plīšanu gatavošanas laikā – praktisks apķērīgu saimnieču padoms
2 labākās metodes, kā ātri nomizot tomātus – dažu minūšu jautājums
Pagatavošanas gaita
Nomazgājiet ābolus, izņemiet serdes un sagrieziet kubiņos. Daži pavāri dod priekšroku ābolu mizošanai.
Saputojiet olas un cukuru ar mikseri, līdz masa kļūst bieza un gaisīga, ja vēlaties, pievienojot augu eļļu. Varat pievienot arī kanēli. Tas lieliski sader ar āboliem, piešķirot garšu un īpašu pikantu garšu.
Pievienojiet maisījumam rūpīgi izsijātus miltus, sāli un cepamo pulveri (vai sodu), rūpīgi samaisiet, pēc tam ieberiet sagatavotos ābolus un vēlreiz samaisiet.
Cepšanas pannu ieziediet ar sviestu un apkaisiet ar miltiem. Ja jums ir cepampapīrs, vislabāk to izmantot. Ielejiet maisījumu pannā un ievietojiet to iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī līdz 200 grādiem pēc Celsija. Cepeškrāsns centrs ir vislabākā vieta cepšanai un piedegšanas novēršanai.
Šarlote cepsies 30–40 minūtes. Pārbaudiet gatavību ar sausu sērkociņu vai zobu bakstāmo. Sadurstiet pīrāgu vairākās vietās, un, ja uz koka nav palikusi mīkla, jūsu šarlote ir gatava.
Gatavu šarloti pārvietojiet uz servēšanas trauku un, ja vēlaties, apkaisiet ar pūdercukuru. Pārklājiet pīrāgu ar tīru salveti un ļaujiet tam kādu brīdi atpūsties. Tagad sagrieziet savu radījumu gabaliņos un pasniedziet. Lai labi garšo!