Biešu gatavošana ir vienkāršs process, ja zināt dažus trikus. Ar pareizo pieeju dārzenis ātri pagatavosies, bez nepatīkamas smakas, saglabājot savu spilgto krāsu un bagātīgo garšu.
Šajā rakstā ir apkopotas visas pārbaudītās metodes, kas palīdzēs jums viegli un gardi pagatavot šo veselīgo dārzeni.
Optimālais gatavošanas laiks
Biešu gatavošanas laiks ir atkarīgs no to lieluma, vecuma un gatavošanas metodes. Ja gatavojat veselas bietes ar mizu, vidēja lieluma bietes gatavošana aizņems 40–60 minūtes, savukārt lielas bietes gatavošana aizņems līdz 2 stundām.
Jaunas, mazas bietes var gatavot 25–30 minūtes. Ja sagriežat bietes gabaliņos, gatavošanas laiks samazināsies līdz 15–20 minūtēm. Lai pārbaudītu gatavību, caurduriet bietes ar nazi vai iesmu — tam vajadzētu viegli iziet cauri.
Cik ilgi gatavot bietes, ir bieži uzdots jautājums, taču ir svarīgi atcerēties, ka pārvārītas bietes var kļūt pārāk mīkstas un zaudēt savu formu, kas nav ideāli ēdiena gatavošanai. Vecākas bietes jāvāra ilgāk nekā jaunākas, jo to mīkstums ir blīvāks un cietāks.
Kā ātri vārīt bietes: 3 pārbaudītas metodes
Vārīšana + auksts ūdens
Kā ātri vārīt bietes katliņā? Varat izmantot triku, kas samazinās gatavošanas laiku un atvieglos mizošanu. Pēc 30 minūšu vārīšanas mizā bietes uz 10 minūtēm ievietojiet aukstā ūdenī.
Tas apturēs gatavošanas procesu, bet miziņa viegli nolobīsies, un mīkstums būs mīksts un sulīgs. Šī metode ir īpaši ērta, ja vienlaikus gatavojat vairākus sakņaugus.
Mikroviļņu krāsnī
Ja vēlaties iemācīties gatavot bietes mikroviļņu krāsnī: ievietojiet bietes traukā ar vāku un ventilācijas atveri tvaika izvadīšanai vai ietiniet tās plastmasas plēvē. Gatavojiet ar 800 W jaudu 7–10 minūtes.
Šai metodei nav nepieciešams ūdens, un tā gandrīz nerada smaku. Vienkārši atcerieties izdurt nelielu caurumu iesaiņojumā, lai izplūstu tvaiks. Šī metode ir ideāli piemērota vienas vai divu porciju ātrai pagatavošanai.
LASI VĒL:
Termosa tīrīšana - noderīgi padomi un ieteikumi izcilam rezultātam
Cepeškrāsnī cepta vista ar ananāsiem – 15 minūtes aktīvas gatavošanas
Multivārāmais katls
Šī ir viena no ērtākajām metodēm. Ievietojiet bietes bļodā, pārklājiet ar ūdeni, aizveriet vāku un izvēlieties programmu “Sautēšana” vai “Spiediena vārīšana”. Gatavošanas laiks ir 15–20 minūtes.
Multivārītājs ne tikai paātrina gatavošanas procesu, bet arī gandrīz nerada smaku, kas ir īpaši ērti mazās virtuvēs. Šī metode darbojas gan veselām, gan sagrieztām bietēm.
Kā atbrīvoties no smakas gatavošanas laikā
Biešu smaka ir neizbēgama gatavošanas procesa sastāvdaļa, taču to var samazināt līdz minimumam. Nemizojiet bietes pirms gatavošanas — tas darbojas kā barjera ēterisko eļļu izdalīšanās kavēšanai. Pievienojiet ūdenim 1 tējkaroti etiķa vai citrona sulas, lai saglabātu krāsu un mazinātu smaku.
Ceptas bietes
Ja vēlaties iemācīties gatavot bietes cepeškrāsnī, ietiniet tās folijā vai cepammaisā un ievietojiet iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180–200°C temperatūrā uz 40–50 minūtēm. Tas ne tikai novērsīs smaku, bet arī piešķirs dārzeņiem bagātīgāku garšu.
Šī metode ir ideāli piemērota, ja gatavojat vairākus ēdienus svienlaikus — varat tos cept vēlākai lietošanai. Folijas iekšpusē varat pievienot arī nedaudz ūdens vai eļļas, lai iegūtu papildu sulīgumu.
Krāsas saglabāšana
Gatavojot tādus ēdienus kā borščs vai vinegrets, bietes bieži vien pārsālī. Ievērojot šos noteikumus, rezultāts būs spilgts, sulīgs un gards.
Gatavošanas laikā tās nedrīkst caurdurt — tas novedīs pie sulas un krāsas zuduma.
Pirms gatavošanas tās nedrīkst mizot un kātiņu nenogriezt — miziņa pasargā mīkstumu no oksidēšanās.
Tāpat nepārsālīt ūdeni — sāls var padarīt mīkstumu pārāk blīvu un mazāk sulīgu.
Ja vēlaties uzlabot garšu, ūdenim pievienojiet 0,5 tējkarotes cukura — tas palīdzēs saglabāt maigumu un piešķirs nelielu saldumu.