
Adžika ir slavena asa mērce, taču tradicionālā pagatavošana prasa ilgu vārīšanu. Recepte bez termiskās apstrādes ļauj pagatavot spilgtu mērci burtiski vienā piegājienā.
Neapstrādāta adžika maksimāli saglabā piparu svaigumu, aromātu un asumu. Vārīšanas neesamība koncentrē garšu un vitamīnus, bet sāls un etiķis nodrošina saglabāšanu, norāda pieredzējuši pavāri.
Galvenās sastāvdaļas ir čili pipari, saldie pipari, ķiploki, sāls, svaigs koriandrs vai pētersīļi un maltas garšvielas. Proporcijas var pielāgot pēc garšas, bet šeit piedāvājam 1 litra burciņai.
Sastāvdaļas
Saldie sarkanie pipari – 600 g
Asie čili pipari – 100 g
Ķiploki – 100 g
Svaigs koriandrs – 30 g
Pētersīļi – 30 g
Sāls – 1,5 ēdamkarotes
Cukurs – 1 ēdamkarote
Hmeli-suneli – 1 tējkarote
Koriandrs – 1 tējkarote
Ābolu vai vīna etiķis – 50 ml
Augu eļļa – 2 ēdamkarotes + nedaudz burku virsmu pagatavošanai
Pagatavošana
Dārzeņus un zaļumus rūpīgi nomazgā un žāvē. Papriku nomizo no sēklām un kātiem, ķiplokus - no čaumalām. Apstrādājot asos piparus, ir svarīgi strādāt ar cimdiem.
Visas sastāvdaļas sasmalcina līdz gludai masai. Ideāli piemērota ir gaļas maļamā mašīna ar rupju režģi vai jaudīgs blenderis. Lai iegūtu tekstūru ar maziem gabaliņiem, var sasmalcināt ar nazi.
LASI VĒL:
Sasmalcinātajai masai pievieno sāli, cukuru, maltu koriandru, hmeli-suneli un vīna vai ābolu sidra etiķi. Rūpīgi samaisa. Etiķis ir galvenais konservants.
Adžiku atstāj istabas temperatūrā 1–2 stundas, lai atklātos garšas. Pēc tam to cieši ievieto mazās sterilās burciņās, labi sablīvējot, lai nepaliktu gaiss.
Mērces virsmu pārlej ar plānu augu eļļas kārtu. Tas rada papildu barjeru no gaisa. Burciņas aizver ar tīriem vākiem un uzglabā ledusskapī vai pagrabā.
Pikants našķis ir gatavs ēšanai nekavējoties, bet garša savilksies pēc pāris dienām. Pateicoties augstajam sāls, etiķa un dabisko fitoncīdu saturam, to var uzglabāt visu ziemu.
Lai pielāgotu asumiņu, izmantojiet atšķirīgu čili un saldo piparu attiecību. Atcerieties, ka čili piparu sēklas piešķir ievērojamu asumu.
Ja vēlaties, varat pievienot gatavus tomātus vai skābas plūmes, lai iegūtu augļu noti. Tas mērcei piešķirs patīkamu skābumu un papildu biezumu.
Gatava adžika lieliski sader ar gaļu, zivīm, sieru un parastu maizi. Tā piešķirs pikantu garšu zupām, putrām un pat sviestmaizēm.
Pateicoties svaigām sastāvdaļām, šī mērce ir vitamīnu un antioksidantu krātuve. Termiskās apstrādes neesamība pilnībā saglabā visas derīgās vielas.