
Dažus dārzeņus ir viegli atpazīt, kad tie ir gatavi novākšanai, bet ar citiem tas ir sarežģītāk.
Burkāni un saldie kartupeļi, piemēram, aug zem zemes — tāpat kā sīpolveidīgie augi, piemēram, ķiploki, tāpēc bieži ir grūti noteikt īsto novākšanas brīdi. Arī sīpoli ietilpst šajā kategorijā.
Šeit mēs aprunājāmies ar dārzkopības ekspertiem par to, kā pareizi novākt sīpolus. Izmantojiet šo ceļvedi, lai iegūtu svaigus, gardus dārzeņus ar iespējami labāko garšu.
Kad novākt sīpolus
Atcerieties, cik dienas līdz gatavībai norādītas tieši jūsu audzētajai šķirnei.
Šis skaitlis ievērojami atšķiras atkarībā no tā, vai audzējat īsās dienas, garās dienas vai dienneitrālos sīpolus, kā arī no tā, vai tie ir audzēti no sēklām, stādiem vai sīpoliņiem.
Tad sekojiet līdzi citām pazīmēm.
Kad sīpoli ir gatavi novākšanai, aptuveni puse lapojuma nogulsies vai nolieksies.
Tas nozīmē, ka enerģija tiek novirzīta sīpola veidošanai zem zemes.
Kā novākt sīpolus
Sīpolu novākšana nav sarežģīta, taču ir daži pamatsoļi, kas jāievēro, lai saglabātu maksimālu garšu un svaigumu.
Atpazīstiet gatavības pazīmes.
“Jūs zināsiet, ka sīpoli ir gatavi, kad zaļās galotnes sāk dzeltēt, kakliņš kļūst mīksts un dabiski noliecas,” saka dārzkopības eksperte.
Sagatavojiet augsni.
Noder, ja pirms novākšanas nedaudz sagatavojat dobi.
“Izvēlieties sausu dienu un maigi irdiniet augsni, lai nesaspiestu galviņas,” iesaka eksperte.
Šim nolūkam var izmantot nelielu dārza dakšu.
LASI VĒL: https://www.reitingi.lv/lv/166698-.html
Novāciet sīpolus.
Izmantojiet katra sīpola zaļo kātu kā rokturi.
“Maigi izvelciet sīpolus un nopuriniet lieko augsni,” saka eksperte. “Nedrīkst mazgāt — mitrums veicinās pelējuma rašanos.”
Izžāvējiet ražu.
Visilgākais process ir sīpolu žāvēšana ilgstošai uzglabāšanai.
Izklājiet sīpolus vienā kārtā ēnainā vietā ar labu gaisa cirkulāciju uz divām līdz trim nedēļām.
Kad kakliņi ir pilnībā sausi un ārējās mizas kļuvušas papīrveidīgas, apgrieziet galotnes un saknes, un uzglabājiet vēsā, sausā vietā.
Kā kaltēt sīpolus
Ja plānojat svaigi novāktos sīpolus apēst uzreiz, kaltēšana nav nepieciešama.
Ja tos paredzēts uzglabāt ilgāk, nepieciešams kaltēt līdz trim nedēļām.
Ļaujiet tiem pilnībā nožūt. Pārliecinieties, ka uzglabāšanas vieta ir vēsa, sausa un tumša. Tas saglabās garšu un galviņu kvalitāti.
Pat ja pēc dažām dienām sīpoli izskatās sausi, eksperte iesaka ļaut tiem kaltēties visas divas līdz trīs nedēļas.
Šis process noslēdz ārējās kārtas un izžāvē kakliņus, kas ir būtiski ilgstošai glabāšanai. Ja tos apgriezīsiet vai uzglabāsiet pārāk ātri, tie daudz vieglāk sapelēs vai sapūs.