Kā zināt, kad ķiploki ir gatavi novākšanai  un labākais veids, kā to izdarīt

Neatkarīgi no tā, vai pievienojat garšu kartupeļu biezenim vai savam iecienītākajam tomātu mērcējumam, ķiploki ir ideāla izvēle.

Ir divu veidu ķiploki — cietkakla un mīkstkakla —, kurus var stādīt rudenī vai pavasarī, telpās vai ārā.

Lai kādu šķirni jūs audzētu, mēs vaicājām ekspertiem viņu labākos padomus un ieteikumus ķiploku novākšanai, lai virtuvē vienmēr būtu pietiekams krājums.

Kad novākt ķiplokus

Ķiploki parasti ir gatavi novākšanai no jūnija beigām līdz jūlija vidum.

Atkarībā no stādītās šķirnes, ir vairākas pazīmes, kas palīdz noteikt, vai sīpoli ir gatavi izrakšanai.

Mīkstkakla ķiploki

Mīkstkakla šķirnes gatavību rāda zaļo stublāju nogulšanās.

Cietkakla ķiploki

Cietkakla šķirnei ir citas pazīmes. Ka ķiploki gatavībai tuvojas brīdī, kad lapas sāk dzeltēt.

LASI VĒL: https://www.reitingi.lv/lv/166687-.html

Pēc dažām nedēļām apakšējās lapas kļūst brūnas un sausas, bet augšējās paliek zaļas.

“Tas ir skaidrs signāls, ka ķiploku galviņa ir pilnībā izaugusi un gatava novākšanai,” eksperte saka.

Svarīgi ir neaizvākt dzeltējošās lapas augšanas laikā.

“Tas var izskatīties nedaudz nekārtīgi, bet šīs lapas sūta enerģiju atpakaļ galviņā,” skaidro eksperts.

Vēl viena cietkakla gatavības pazīme ir ķiploku ziedkāti jeb “scape” — garie, lokainie dzinumi. Kad tie sāk iztaisnoties, augs nobriest. Eksperts iesaka izņemt ziedpumpuru, pirms tas atveras:

“Tas palīdz novirzīt auga enerģiju lielākas galviņas veidošanai.”

Ja joprojām neesat pārliecināts, vai galviņa ir gatava, viegli pabīdiet augsni ap to un pārbaudiet, vai tā ir pilnībā izveidojusies.

Kā novākt ķiplokus

Kad redzat ierastās gatavības pazīmes, eksperts iesaka pārtraukt laistīšanu vismaz nedēļu pirms novākšanas:

“Ja augsne ir sausa un irdena, novākt ir vieglāk. Turklāt sausos ķiplokus ir vieglāk uzglabāt. Neievāciet lietainā vai mitrā dienā.”

Nepieciešamie rīki

Dārza lāpstiņa, lāpsta vai dakša

Tvertne novāktajiem ķiplokiem

Darbības soļi

Nomazgājiet darba rīku ar ziepēm un ūdeni.

Maigi atbrīvojiet augsni ap galviņu. Nevelciet tieši, jo var sabojāt vai atdalīt stublāju no galviņas.

Eksperte iesaka vienlaicīgi ar vienu roku celt galviņu no apakšas, bet ar otru maigi vilkt aiz stublāja pamatnes. Tas novērš stublāja nolūšanu un sniedz atbalstu gan virs, gan zem augsnes.

Kā kaltēt un uzglabāt novāktos ķiplokus

Pareizi uzglabājot, ķiploki var glabāties 5–6 mēnešus. Galvenais ir tos labi izžāvēt, tāpēc pēc novākšanas tos nemazgājiet.

“Kaltēšana ir ļoti svarīga, jo tā maksimāli paildzina ķiploku glabāšanās laiku,” saka eksperte.

Sasieniet stublājus buntēs pa 5–10 gabaliem un pakariet sausā, nojumētā vietā uz 2–4 nedēļām.

Kad saknes un galviņas pilnībā izžuvušas, nogrieziet stublājus līdz 5–7 cm garumā un apgrieziet saknes.

Notīriet augsnes pārpalikumus un uzglabājiet vēsā, sausā, tumšā vietā.

Sargiet no gaismas, lai neizdīgtu. Pārāk siltā vietā ķiploki var izžūt.

Alternatīvas uzglabāšanas metodes:

Nomizotus daiviņus sasaldēt hermētiskā traukā vai maisiņā.

Sagriezt plānās šķēlītēs, kaltēt zemā temperatūrā līdz pilnīgai sausumam, tad samalt un uzglabāt slēgtā traukā (līdz gadam).

Padomi nākamajai sezonai

Lai atvieglotu rakšanu, eksperte iesaka galviņas pārklāt ar pāris kārtām salmu, nevis ar augsni:

“Salmi pasargās daiviņas no ziemas aukstuma un ļaus viegli tās izcelt pavasarī, nesabojājot.”