Kā audzēt ķiplokus, lai katru reizi iegūtu gardu ražu

Ķiploks ir viens no vienkāršāk audzējamajiem kultūraugiem.

 

Pietiek ar to, ka zemē iestāda daiviņu, pārklāj ar salmiem un pagaida līdz pavasarim.

Mājas apstākļos audzētu ķiploku spēcīgā smarža palīdz atbaidīt daudzus kukaiņus un kaitēkļus, tostarp stirnas un trušus, tādējādi aizsargājot citus dārza augus. 

Lai gan ķiploks ir mazprasīgs, pareiza kopšana nodrošina bagātīgu ražu.

Tālāk pieredzējuši ķiploku audzētāji dalās ar padomiem, kā izaudzēt savu ķiploku ražu un baudīt šī aromātiskā un pikantā dārzeņa garšu.

Kad stādīt ķiplokus

Labākais laiks ķiploku stādīšanai ir rudenī, jo tad tie veido pareiza izmēra galviņas aukstuma periodā, ko sauc par vernalizāciju.

"Parasti tos var stādīt līdz dažām nedēļām pirms augsne sasalst, lai būtu laiks attīstīt sakņu sistēmu," skaidro eksperts.

Ķiplokus var stādīt arī pavasarī, tiklīdz augsne kļūst irdena un apstrādājama, taču rudens stādījumi dod lielākas un aromātiskākas galviņas.

Ķiploku veidi

Cietstiebru ķiploki – izturīgi pret aukstumu, ar izteiktu garšu un lielām daiviņām. Pie šī tipa pieder: Āzijas, Turbānu, Kreoliešu, Violetās joslas, Marmora violetās joslas, Glancētās violetās un Porcelāna šķirnes.

Mīkststiebru ķiploki – piemērotāki siltākiem reģioniem, mazāki un ar maigāku garšu. Pie šī tipa pieder: Artišoku un Sudraba mizas šķirnes.

Kā kopt ķiplokus

Saules gaisma

Ķiplokus audzē pilnā saulē, nodrošinot 6–8 stundas dienā. Gaismas trūkums padara lapas dzeltenīgas un izstīdzējušas.

Augsne

Vislabāk ķiploki aug barības vielām bagātā, labi drenētā augsnē ar pH 6,2–7,0. Ja pH ir pārāk zems (augsne skāba), pievieno kaļķi. Augsnes kvalitāti uzlabo ar kompostu, satrūdējušiem kūtsmēsliem, labi sapuvušiem salmiem vai kūdru.

Laistīšana

Ķiplokiem vajag apmēram 2,5 cm ūdens nedēļā. Augsnei jābūt vienmērīgi mitrai, bet ne pārmitrai. Karstumā laistīšanu palielina.

Temperatūra

Ķiploki ir izturīgi un labi aug vēsākos mēnešos. Dīgst pie 13 °C augsnē un vislabāk aug 13–24 °C temperatūrā.

Kā stādīt ķiplokus

Atstāj plāno miziņu ap daiviņu.

Atšķir daiviņas tikai pirms stādīšanas un izmet ļoti mazas vai bojātas.

Stādi 15 cm attālumā citu no citas.

Cietstiebru ķiplokus stādi 2,5–7,5 cm dziļumā ar smailo galu uz augšu (aukstos reģionos dziļāk), mīkststiebru – jebkurā virzienā.

Pēc stādīšanas aplaisti un pārklāj ar salmiem vai lapām ziemas aizsardzībai.

Neuztraucies, ja virszemes dzinumi parādās pirms pavasara – tie iztur ziemu.

Kad novākt ķiplokus

Novāc, kad apmēram puse auga ir nokaltusi, bet augšā vēl palikušas 4–5 zaļas lapas un lapas sāk dzeltēt. Ja neesi pārliecināts, izroc testa galviņu – ja tā ir pietiekami liela un viendabīga, ķiploki ir gatavi.

Kā novākt ķiplokus

Rīkojies uzmanīgi, lai nesabojātu galviņas.

Aptuveni 15–23 cm no ķiploka uzmanīgi ar dakšu pacel no zemes.

Satver lapas un viegli izcel, notīrot lieko zemi.

Kā kaltēt ķiplokus pirms uzglabāšanas

Novietot sausā, labi vēdināmā vietā, bet ne tiešos saules staros.

Nodrošināt, lai galviņas nesaskaras cita ar citu.

Kaltēšana pabeigta, kad kātā vairs nav zaļuma.

Ja izmanto ventilatorus, izslēdz tos pēc ~10 dienām.

Kā uzglabāt ķiplokus

Ilgtermiņā glabā 1,5–13 °C temperatūrā un 40–60 % mitrumā.

Labākais – pagrabā vai sakņu glabātavā.

Izvairies no plastmasas maisiņiem vai slēgtiem konteineriem – ķiplokiem vajag elpot.

Nepakļauj pastāvīgai gaisa plūsmai vai dehumidifikatoriem, lai tie neizžūtu.

Ķiploku audzēšana podos

Izvēlies lielu podu ar drenāžu.

Pildi ar kvalitatīvu augsni un lēnās iedarbības mēslojumu.

Stādi daiviņas 10–15 cm attālumā.

Tur augsni mitru un nodrošini vismaz 6 stundas saules dienā.

Kā pārstādīt ķiplokus

Uzmanīgi izņem no poda, nebojājot saknes.

Iestādi bedrē, kas nedaudz lielāka par sakņu kamolu, ar sakņu galu uz leju.

Pārklāj ar augsni un bagātīgi aplaisti.