Nav nekā garšīgāka par klasiskajiem kraukšķīgajiem mājās gatavotiem gurķiem, tādiem, kādus atceramies no bērnības, kad vecmāmiņa pagrabā atvēra mucu.
To aromāts, blīvā tekstūra un dabīgais skābums ir pareizas fermentācijas rezultāts. Tieši tāpēc mēs jums pastāstīsim, kā pagatavot šādus gurķus mājās, pat ja jums nav mucas. Rezultāts pilnīgi noteikti pārsniegs visas cerības.
Galvenais princips ir dabiskā fermentācija
Lai arī daudzas receptes apgalvo pretēji, bet ir svarīgi nepievienot etiķi! Marinēti gurķi savu skābumu iegūst, pateicoties pienskābes baktērijām, nevis etiķim. Tas tiem piešķir dabisko garšu un labvēlīgās īpašības gremošanai.
Kraukšķīgās tekstūras noslēpums ir aukstā fermentācija
Lai gurķi saglabātu blīvu un kraukšķīgu tekstūru, tie jāaplej ar ļoti aukstu ūdeni un jāuzglabā vēsā vietā (ideālā gadījumā +15...+18 °C). Vēl viens padoms ir burkā pievienot dažas mārrutku, ozola vai ķiršu lapas - tās satur tanīnus, kas stiprina gurķu šūnu sieniņas. Lapu skaitu varat pielāgot pēc savas vēlmes.
Klasiska recepte 3 litru burkai
1,5 līdz 2 kg svaigu gurķu
2 līdz 3 diļļu lietussargi
4 ķiploka daiviņas
Daži mārrutku saknes gabaliņi
1 mārrutku lapa, 2 līdz 3 ķiršu vai ozola lapas
Sālījumam vajadzēs 2 ēdamkarotes sāls uz 1 litru ūdens (noteikti neņemiet jodētu sāli)
Pagatavošanas gaita
Tīras burkas sapildiet ar gurķiem, lapām un zaļumiem, kā arī notīrītām ķiploka daiviņām. Pārlejiet gurķus ar aukstu sālījumu (litrā ūdens izšķīdinātu sāli), pārklājiet burku ar vāku (ne cieši) un atstājiet rūgt 3-5 dienas istabas temperatūrā.
Kad process sākas, veidosies putas. Pēc tam burku pārvietojiet uz ledusskapi vai pagrabu uzglabāšanai.
Kas vēl ir svarīgi
Izvēlieties mazus, blīvus gurķus bez bojājumiem. Nemazgājiet sastāvdaļas ar ziepēm - tas iznīcinās dabisko mikrofloru. Sāliet tikai ar tīru akmens sāli, nevis jūras vai jodētu.
Šī metode ir īsts gastronomiskais mantojums. Un rezultāts ir kraukšķīgi, aromātiski, dabīgi gurķi, kas ir pelnījuši labāko vietu uz jūsu galda.