
Katra māmiņa svētkos ilgojas saņemt mazliet rūpju un mīlestības, un visvieglāk to izrādīt, palutinot mammu ar gardiem ēdieniem. Tieši tāpēc nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā receptes kraukšķīgiem pavasara salātiem un viegli pagatavojamai, bet supergardai siera kūkai. Mamma novērtēs!
Kraukšķīgie salāti ar sparģeļiem un zemenēm
(2 personām, gatavošanas laiks 15 min)
Sastāvdaļas
250 g zemeņu
150 g rikotas siera
1 nogatavināts avokado
200 g sparģeļu
1 ēdamk. olīveļļas
sāls, pipari
2 saujas (~60 g) mandeļu
1 ēdamk. cukura sīrupa vai 1 tējk. brūnā cukura, kas sajaukts ar 1 ēdamk. ūdens
75 g rukolas salātu
75 g spinātu
mērcei
sula no 1/2 citrona vai laima
3 ēdamk. sarkanvīna etiķa
1 ēdamk. medus
1 tējk. maigu sinepju
1 caur ķiplokspiedi izspiesta ķiploka daiviņa
5-7 ēdamk. olīveļļas
1/2 tējk. smalki sakapātu piparmētru lapiņu
sāls, melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana
Bļodiņā sajauc visas mērces sastāvdaļas un noliec maliņā.
Mandeles kopā ar sāli un sīrupu nedaudz apcep uz pannas, noņem no pannas un atdzesē.
Sparģeļiem nogriez vai nomizo kātiņus, sagriez sparģeļus mazākos gabalos un dažas minūtes apcep olīveļļā.
Sagriez zemenes mazākos gabalos.
Avokado pārgriez uz pusēm, nomizo un sagriez nelielos gabalos.
Kārto salātus - bļodas pamatnē liec rukolu un spinātus un pārlej ar lielāko mērces daļu. Uz zaļajām lapām kārto sparģeļus, avokado, zemenes un riekstus, rikotas siera piciņas. Aplej ar pāri palikušo mērcīti un pasniedz.
Basku siera kūka
(6 personām, gatavošanas laiks 15 min + laiks atdzesēšanai)
Basku siera kūka ir visvienkāršāk pagatavojamā svētku kūka, ELVI piedāvā klasisko recepti mazliet pilnveidot ar grieķu jogurtu un medu, lai kūka kļūtu nedaudz liesāka un medus piešķirtu tai harmonisku saldumu. Šī recepte ir nelielai siera kūkai, sastāvdaļu daudzumu droši var dubultot.
Sastāvdaļas
450 g krēmsiera istabas temperatūrā
135 g cukura vai brūnā cukura
2 olas
200 g grieķu jogurta + jogurts rotāšanai
40 g medus
1 tējk. vaniļas ekstrakta vai vaniļas cukura
1 ēdamk. kviešu miltu
Pagatavošana
Sakarsē cepeškrāsni līdz 220-240 grādus karstumam. Ietauko un izklāj ar cepamo papīru kūkas veidni (16 cm mazākai kūkai, 22-24 cm, ja taisi 2x lielāku kūku).
Sajauc (bet neputo) krēmsieru ar cukuru.
Pievieno olas un samaisi.
Pievieno grieķu jogurtu, medu, vaniļas ekstraktu, samaisi.
Pievieno kviešu miltus, atkal samaisi un lej formā.
Liec cepties uz 15 minūtēm, tad izslēdz cepeškrāsni un atstāj kūku tajā, līdz cepeškrāsns atdzesējas.
Novieto kūku ledusskapī uz vēl vismaz 6 - 10 stundām.
Pasniedz kopā ar grieķu jogurtu un medu.
ELVI