Kā panākt, lai olas vienmēr viegli mizojas. Jāpievieno 1 sastāvdaļa

Olu vārīšana pirmajā brīdī šķiet pavisam vienkārša. It kā ieliec ūdenī olas un gaidī, kamēr tās uzvārīsies. Tā, protams, ir, bet ja gribās, lai tās izvārās pareizi, tad ir jāņem vērā daži momenti. Pretējā gadījumā čaumala var saplaisāt un dzeltenums pārvārīties. Bieži vien šādā veidā pagatavotas olas ir grūti nomizojamas un neizskatās īpaši ēstgribu. Tāpēc pastāstīsim šodien par dažiem ieteikumiem, kā šīs problēmas risināt.

Starp citu, kā ir atklāts, tad ir ne tikai būtiski pareizi uzvārīt olas, bet arī pārbaudīt, cik tās ir svaigas. Jo piekritīsi - kuram gan patīk ēst produktu, kuri vairs nav pirmā svaiguma? Par olām stāsts ir līdzīgs - ja tās vairs nav svaigas, tad garša arī nav tā labāk. 

Tad rodas jautājums, kā tad viegli pārbaudīt olu svaigumu? Pavisam vienkārši - ir nepieciešams ieliet katliņā ūdeni un ielikt katliņā olu! Ja ola nogrimst katliņa apakšā un paliek guļus, tad ola ir visai svaiga un tā garšo diezgan labi. Ja olas ūdenī stāv ieslīpi, tad ir mazliet jau vecāka, bet vēl ēdama. Taču, ja tā peld pa virsu, tad ilgi nedomā un met to ārā.

Galvenais, kas jāpatur prātā pirms olu vārīšanas, ir tas, ka svaigām olām ir grūtāk nomizot. Tāpēc, lai atvieglotu lobīšanas procesu, olas pāris nedēļas jāpaliek ledusskapī.

Dodamies uz priekšu par vārīšanu - kā tās varīt, lai neplaisātu?

Šo padomu man iedeva vecmāmiņa jau no seniem laikiem. Olas ir viegli nomizojamas un dzeltenums kļūst maigs.

Vispirms ievietojiet olas aukstā ūdenī, nevis karstā. Tas palīdzēs izvairīties no temperatūras lielām svārstībām, kas novērš plaisas čaulā.

Uzkarsē ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai uz lielas uguns. Ūdenim pievieno sodu – uz trim olām pusi tējkarotes. Tas ievērojami atvieglos lobīšanas procesu.

Kad ūdens vārās, izslēdziet plīti. Tā vietā, lai vārītu olas kā parasti, ļaujiet tām vēl vairāk vārīties karstā ūdenī: ja gribat, lai ola sanāk mīkstāka, tad pietiks ar 5 minūtēm. Ja vēlaties cietākas, tad vajadzētu 10 minūtes.

Šīs darbības palīdzēs sasniegt perfektu dzeltenuma tekstūru un garšu.

Pēc tam vārītās olas nepieciešams ievietot traukā ar aukstu ūdeni, lai atdziest. Tikai pēc tam jūs varat sākt to tīrīšanu. Čaumalas viegli nāks nost.

Olu gatavošanas laiks atkarībā no vēlamās konsistences

Olas var pagatavot arī pēc klasiskās metodes – vārot katliņā. Gatavošanas laiks ir atkarīgs no konsistences, kuru vēlaties sasniegt. Laiku sāk skaitīt no brīža, kad ūdens vārās. Ja olas vārīsiet 4 līdz 5 minūtes, tās būs mīkstas.

Pēc 7-8 minūšu vārīšanas dzeltenums būs gatavs, bet joprojām maigs un nedaudz šķidrs.

Atstājot olas verdošā ūdenī 10 minūtes, dzeltenums kļūs pilnīgi ciets un gaišāks.

Noslēgumā gribam piebilst, kad dodamies iepirkties dažādos Latvijas veikalos, tad cena olām visnotaļ atšķiras. Un tam ir savi iemesli - principā, kādos apstākļos ir turētas vistas. Attiecīgais svītrkods uz olas nosaka, kāda ir vistu turēšanas metode:

Ja ir 0, tad tās ir bioloģiskās olas (vistas barotas ar bio barību, daudz brīvības). 1 – brīvās turēšanas olas (ārpus sprostiem, bet var būt iekštelpās). 2 – grīdas turēšanas olas (vistas nav sprostos, bet dzīvo slēgtās telpās). 3 – sprostu olas (tipiskās industriālās olas). Bioloģiskās ir dārgākās, bet sprostos turētās lētākās. To ņem vērā!