Pētnieki nosauc 5 bīstamus produktus, kurus nekad nevajag kombinēt ar kafiju

Kafija ir viens no populārākajiem dzērieniem visā pasaulē, un daudzi cilvēki nespēj iedomāties rītu bez tās aromātiskās krūzes.

 Veselīgas brokastis kopā ar kafiju ir būtiskas labsajūtai un enerģijas līmenim dienas gaitā. Tomēr speciālisti norāda, ka noteikti produkti, lietoti vienlaikus ar kafiju, var negatīvi ietekmēt gremošanu vai pat traucēt svarīgu barības vielu uzsūkšanos organismā.

Ziņu portāls Verywell Health ir apkopojis piecus pārtikas produktus, no kuriem ieteicams izvairīties, dzerot kafiju.

1. Citrusaugļi

Gan citrusaugļi, gan kafija ir izteikti skābi produkti, tāpēc to lietošana vienlaikus var radīt nepatīkamus gremošanas traucējumus, īpaši cilvēkiem, kuri cieš no refluksa vai jutīga kuņģa. Var parādīties dedzināšana, slikta dūša, spiedoša sajūta vai cits diskomforts vēdera apvidū.

Eksperti brīdina, ka skābu produktu kombinācija pastiprina kuņģa kairinājumu, un dažiem cilvēkiem šāda maltīte var būt īpaši nepiemērota.

2. Cepti ēdieni

Cepta pārtika satur ievērojami daudz tauku un sāls, un tās apvienošana ar kafiju var negatīvi ietekmēt sirds un asinsvadu veselību. Zinātniskie pētījumi liecina, ka, regulāri dzerot vairāk nekā trīs kafijas tasītes dienā, var mainīties holesterīna līmenis organismā.

3. Piens

Lai gan piens ir lielisks kalcija avots, vairāki pētījumi norāda, ka kafija var traucēt šī minerāla uzsūkšanos organismā. Rezultātā daļa kalcija izdalās no organisma caur urīnu, kas ilgtermiņā var palielināt nierakmeņu veidošanās un pat osteoporozes risku. Tāpēc, ja kafiju dzer ar pienu vai uzreiz pēc piena produktu lietošanas, ieteicams atcerēties par šo iespējamo mijiedarbību.

4. Produkti ar augstu sāls saturu

Pašai kafijai mērenā daudzumā parasti nav būtiskas ietekmes uz asinsspiedienu, tomēr situācija mainās, ja to apvieno ar ļoti sāļiem ēdieniem. Šāda kombinācija var pastiprināt asinsspiediena paaugstināšanos, īpaši cilvēkiem, kuri cieš no hipertensijas vai kuriem pastāv paaugstināts tās risks. Sāļi produkti kopā ar kofeīnu var radīt papildu slodzi sirds un asinsvadu sistēmai.

5. Fermentēti produkti

Fermentētie pārtikas produkti — piemēram, kimči, skābēti kāposti vai kefīrs — parasti ir ļoti vērtīgi zarnu mikroflorai. Tomēr, lietojot tos vienlaikus ar kafiju, var rasties nepatīkami gremošanas simptomi: vēdera uzpūšanās, gāzes vai spiedoša sajūta vēderā.

Pētnieki uzsver, ka abu produktu skābuma kombinācija var radīt papildu kairinājumu gremošanas sistēmai, sevišķi cilvēkiem, kuri tikai nesen sākuši iekļaut fermentētus produktus savā uzturā.

Pētījumos norādīts, ka kafijas un trekno, cepto produktu savienojums var veicināt lipīdu vielmaiņas traucējumus un palielināt sirds slimību risku, tāpēc šādu kombināciju vēlams izvēlēties retāk.