Kad runa ir par gatavotu ēdienu uzglabāšanu, tas, kā jūs glabājat atlikumus, var ietekmēt to svaigumu, garšu.
Ēdienu sagatavošana iepriekš kļuvusi par populāru tendenci visā valstī, jo tā ietaupa laiku un samazina pārtikas atkritumus. Tomēr pastāv liela atšķirība starp labu ēdiena sagatavošanas rutīnu un riskantu pieeju. Aukstuma uzglabāšanas eksperts, dalās savos labākajos padomos par ēdiena drošu uzglabāšanu un atkārtotu sildīšanu.
LASI VĒL:
Desas garšos gardi, ja pirms gatavošanas tās pārklāsiet ar divām sastāvdaļām
- Vijolīšu brīnišķīgais spēks – ezotēriķi un psihologi tās iesaka novietot katrā mājā
Viņš saka: „Ēdiena sagatavošana iepriekš nav tikai laika taupīšana, tā ļauj baudīt ēdienus, kas garšo lieliski, ilgāk saglabājas un ir droši ēšanai. Neatkarīgi no tā, vai gatavojat pusdienas bērniem vai sagatavojat vakariņas visai nedēļai, ēdiena uzglabāšanas veids patiesi ietekmē garšu un svaigumu.”
Atdzesēšana un uzglabāšana
Pirmais solis, lai nodrošinātu, ka atlikumi ir droši, ir pārliecināties, ka tie tiek pareizi atdzesēti un uzglabāti. Karsts ēdiens, atstāts istabas temperatūrā pārāk ilgi, var kļūt par baktēriju audzēšanas vidi, pat ja tas izskatās un smaržo labi.
Eksperts iesaka: „Lai samazinātu risku, ēdienam jāatdziest no gatavošanas temperatūras līdz istabas temperatūrai divu stundu laikā, pēc tam tas jāieliek ledusskapī vai saldētavā pēc iespējas ātrāk.” Viņš piebilst, ka lielas porcijas vajadzētu sadalīt mazos, seklos traukos, jo tas palīdz siltumam izplatīties vienmērīgi, ļaujot ēdienam ātrāk sasniegt drošu temperatūru. Uzglabāšanai eksperts iesaka sadalīt ēdienu vienās porcijās, lai jūs atkārtoti sildītu tikai tik daudz, cik nepieciešams.
Viņš arī norāda: „Trauku marķēšana ar datumiem un saturu ir vēl viena maza izmaiņa, kas dod milzīgu atšķirību. Ļoti viegli aizmirst, kad ēdiens tika pagatavots, īpaši, ja uzglabājat vairākus dažādus ēdienus vienlaikus. Marķējumi palīdz pareizi rotēt ēdienus un nodrošina, ka nekas nepārsniedz drošo lietošanas laiku.”
Droša atkārtota sildīšana
„Pareiza sildīšana ir tikpat svarīga kā uzglabāšana,” skaidro eksperts. „Ēdienam jāuzkarst līdz 74°C (165°F) iekšējai temperatūrai pirms patēriņa. Pārtikas termometrs ir uzticamākais veids, kā to pārbaudīt.” Ēdienu atkārtoti sildiet tikai vienu reizi, jo atkārtota sildīšana var ietekmēt garšu un tekstūru.