Pieredzējuši dārznieki bieži atceras, kā viņu vecmāmiņas podos lika kokogles gabaliņus. Mūsdienās šī prakse ir gandrīz aizmirsta, lai gan tai ir stabils zinātnisks pamatojums.
Ogle darbojas kā dabisks filtrs, absorbējot lieko mitrumu un toksīnus, norāda pieredzes bagāti dārznieki. Agronomi skaidro, ka kokogle novērš augsnes paskābināšanos. Tā rezultātā augu saknes brīvāk elpo un ir mazāk uzņēmīgas pret puvi.
Turklāt kokoglei piemīt antiseptiskas īpašības. Tā kavē sēnīšu un baktēriju augšanu, kas bieži izraisa istabas augu kaites.
Floristi atzīmē, ka kokogle ir īpaši labvēlīga orhidejām un sukulentiem. Šie augi ir jutīgi pret stāvošu mitrumu un ātri reaģē uz augsnes kvalitātes izmaiņām.
Daži pētījumi liecina, ka kokogle spēj saglabāt barības vielas. Tā darbojas kā sūklis, pakāpeniski tās atbrīvojot.
Vides aizstāvji uzsver, ka kokogle ir dabīgs materiāls. Atšķirībā no ķīmiskām piedevām, tā nepiesārņo augsni un nekaitē augiem.
Pieredzējuši dārznieki iesaka izmantot kokogli pēc pārstādīšanas. Tā palīdz saknēm ātrāk pielāgoties un samazina puves risku.
LASI VĒL:
Kā parūpēties par podā iestādītu rozi pēc iegādes – tās saglabāsies ilgi
Vectēva Friča pierakstu klade - tautas līdzekļi dārza un dārzeņu kaitēkļu apkarošanai
Interesanti, ka kokogli izmanto arī hidroponikā, kur tā attīra ūdeni un stabilizē vidi. Floristi atzīmē, ka kokogles uzlabo augsnes struktūru. Augsne kļūst irdenāka un elpojošāka.
Dažos veikalos tiek pārdotas gatavas augsnes ar pievienotu kokogli. Tomēr visbiežāk to daudzums ir minimāls.
Tāpēc pieredzējuši dārznieki dod priekšroku paši pievienot kokogli. Šim nolūkam viņi izmanto sasmalcinātus kokogļu gabalus bez jebkādām piedevām.
Svarīgi atcerēties: kokoglēm jābūt dabīgām. Kokogles no ķīmiski apstrādātiem griliem absolūti nav piemērotas.
Agronomi iesaka pievienot kokogli nelielā daudzumā. Pārmērīgs daudzums var mainīt augsnes līdzsvaru un ietekmēt augu augšanu.
Floristi ir pārliecināti, ka vecmāmiņas noslēpums nav zaudējis savu aktualitāti. Kokogles joprojām ir vienkāršs un efektīvs līdzeklis istabas augu veselībai.
Tāpēc daudzi profesionāļi turpina to lietot, neskatoties uz mūsdienu mēslošanas līdzekļu pārpilnību.