Vectēva Friča pierakstu klade - tautas līdzekļi dārza un dārzeņu kaitēkļu apkarošanai

Pastāv bioloģisks likums: apputeksnētājus kukaiņus pievelk spēcīgākie augi, savukārt kaitēkļus pievelk novājināti, nomākti augi. Nelabvēlīgos apstākļos augi novājinās, un pēc tam tiem uzbrūk kaitēkļi, kas vienmēr atrodas tuvumā.

Rudenī, veicot dziļu augsnes apstrādi, daži kaitēkļi tiek iznesti virszemē un iet bojā salnā, lietū vai tos apēd putni un mehāniski iznīcina. Daudzas no izdētajām olām, kāpuriem vai sporām, iekrītot dziļākajos augsnes slāņos, iet bojā.

Dziļā augsnes apstrāde, kad ievērojama daļa stiepļtārpu atrodas augsnes virskārtā, aktivizē plēsīgās zemes vaboles un to kāpurus, kas iznīcina vairāk nekā 40% kaitēkļu.

Veicot šo darbību augusta vidū, tiek iznīcināts arī liels skaits daudzgadīgo (5 reizes vairāk nekā septembra vidū) un viengadīgo (15 reizes vairāk) nezāļu. Ir svarīgi atcerēties, ka spēcīgas nezāļu invāzijas gadījumā, īpaši daudzgadīgo nezāļu gadījumā, apstrāde jāveic 8–10 cm dziļumā, savukārt vieglas invāzijas gadījumā tikai 5–6 cm dziļumā. Tas ievērojami samazina kaitēkļu un slimību uzliesmojumu skaitu.

Svarīgi atcerēties, ka dažu garšaugu novārījumi un uzlējumi nav nekaitīgi, tāpēc tie jāpagatavo stingri saskaņā ar recepti, un, strādājot ar tiem, jāievēro drošības pasākumi.

180–200 g ķiploku, sasmalcinātu gaļas mašīnā vai piestā, iemērc 10 litros ūdens 24 stundas. Pirms smidzināšanas nokāš (lai apkarotu puvi, lapu kāpurus, sīkos kāpurus un zirnekļērces).

Kartupeļi ievērojami labāk uzglabājas, ja tos apstrādā ar pretmikrobu līdzekļiem. Lai apkarotu puvi, bumbuļus apkaisa ar sasmalcinātiem vai samaltiem ķiplokiem (100 g uz 100 kg kartupeļu) vai sasmalcinātām pīlādžu lapām (300 g uz 100 kg), vai arī apsmidzina ar sīpolu vai pīlādžu lapu uzlējumu (50 g sasmalcinātu lapu uz 1 litru ūdens - 1,5 glāzes uzlējuma uz 100 kg kartupeļu).

Zirnekļērču, laputu un citu kaitēkļu nodarītu augu bojājumu gadījumā labus rezultātus dod apsmidzināšana ar pienenes, tomātu vai kartupeļu galotņu un paprikas uzlējumu. Uzlējumu gatavo no 400 g svaigu piene;nu lapu vai 200 - 300 g sasmalcinātu sakņu, 2 stundas ievelk 10 litros ūdens (+25 °C), pēc tam nokāš un pievieno 1 tējkaroti atšķaidīta.

LASI VĒL:

Laputu iznīcināšanai var izmantot arī sīpolu sīpolus. Sasmalcina sīpolus, atšķaida 1 glāzi iegūtā maisījuma 10 litros ūdens, pievieno 1 ēdamkaroti mazgāšanas sodas un apsmidzina skartos augus ar šo šķīdumu. Pēdējā apsmidzināšana jāveic ne vēlāk kā 20–25 dienas pirms ražas novākšanas (2–4 lapu stadijā). Pārliecinieties, ka viss augs — lapas un stublāji — ir samitrināti ar šķīdumu.

Lai apkarotu laputis, var izmantot pelašķu un vērmeļu novārījumu. Lai to pagatavotu, paņemiet sauju kaltētu pelašķu un vērmeles zariņu, pārlejiet tos ar verdošu ūdeni un vāriet 7–10 minūtes. Atdzesējiet un ļaujiet ievilkties 2–3 stundas. Apsmidziniet augus ar iegūto šķīdumu.

Lai apkarotu lapu ēdājus kāpurus, laputis un zirnekļu ērces, 150–200 g sīpolu mizas iemērciet 10 litros ūdens 3–4 dienas. Pirms lietošanas nokāsiet.

Pret lapu ēdājiem kāpuriem un laputīm: 150–200 g sīpolu mizas, 200 g samaltu sīpolu un 200 g tabakas vāriet 10 litros ūdens 2 stundas. Uzlējumu atdzesējiet un pievienojiet 10 litriem ūdens. Pirms izsmidzināšanas pievienojiet 30 g ziepju.

Pret kodi: 150–200 g tabakas putekļu pārlejiet ar karstu ūdeni, samaisiet un ļaujiet ievilkties 24 stundas. Pēc tam nokāsiet un atšķaidiet līdz 10 litriem.

 Pret laputīm, laputu ērcēm un lapu ēdājiem kāpuriem: vienu daļu tabakas, lakstu vai tabakas putekļu aplejiet ar desmit daļām ūdens un ļaujiet ievilkties 24 stundas. Pēc tam uzlējumu 2–3 reizes atšķaidiet ar ūdeni un ziepēm.

Lai apkarotu zirnekļu ērces un laputis, sajauciet 200 g kaltētu tomātu galotņu, 200 g sīpolu mizu, ķiploku mizas, 200 g kaltētas vērmeles, paciņu lakstu tabakas un 2 sasmalcinātus čili piparus ar ūdeni un vāriet 15–20 minūtes. Atdzesējiet un nokāsiet. 2 litrus uzlējuma atšķaidiet 10 litros ūdens.

Lai apkarotu mazus kāpurus un laputu kāpurus, kā arī laputu vālītes, 100 g svaigi sasmalcinātu čili piparu pākšu vāriet 1 litrā ūdens uz lēnas uguns vienu stundu. Atdzesējiet, ielejiet stikla traukā un ļaujiet ievilkties divas dienas. Izsmidzināšanai izmantojiet 50 g novārījuma uz 10 litriem ūdens.

Lai apkarotu laputis un zirnekļu ērces, iemērciet 1,2 kg zaļo kartupeļu galotņu vai 600–800 g žāvētu galotņu 10 litros silta ūdens 3–4 stundas. Nokāsiet uzlējumu, pievienojiet 40 g ziepju un apsmidziniet ar to augļu kokus. Pārmērīga galotņu lietošana var izraisīt lapu apdegumus.

Lai apkarotu alņu kodes, kodes un lapu ēdājus kaitēkļus, aplejiet 4 kg zaļo tomātu galotņu ar ūdeni un vāriet uz lēnas uguns 30 minūtes. Pirms izsmidzināšanas šķīdumu atšķaidiet ar trim daļām ūdens.

Diždadžu uzlējums iznīcina kāpostu baltos tauriņu kāpurus un griezējtārpus. To gatavo no smalki sagrieztām lapām, kuras ievieto traukā, piepildot to līdz pusei. Tad piepildiet līdz malām ar ūdeni, ļaujiet ievilkties trīs dienas un pēc nokāšanas apsmidziniet augus ar uzlējumu.

Lai apkarotu sīpolu nematodes un tripšus, sīpolus pirms stādīšanas var 24 stundas iemērkt sālsūdenī (2 ēdamkarotes sāls uz 5 litriem ūdens), pēc tam noskalot kālija permanganāta šķīdumā.