Lai cik ļoti jums patīk gatavot, jūs droši vien nevēlaties stāvēt pie plīts pēc smagas darba dienas. Taču monētai ir arī otra puse – atstāt ģimeni bez vakariņām ir tikpat nepanesami. Kā jūs varat atrisināt šo dilemmu? Piedāvājam dažus trikus, kas var paātrināt un vienkāršot ēdiena gatavošanu.
Vāriet makaronus pannā
Kad jums ir nepieciešams ātri pagatavot kaut ko pusdienām vai vakariņām, uzreiz nāk prātā makaroni. To gatavošanas laiks parasti nepārsniedz 15 minūtes, bet ko darīt, ja mēs jums teiktu, ka šo laiku var samazināt gandrīz uz pusi? Tā vietā, lai gaidītu, kamēr ūdens pannā uzsilst, paņemiet dziļu pannu, ielejiet pāris tases auksta ūdens un nekavējoties ieberiet makaronus.
Novietojiet pannu uz plīts, pārklājiet un uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai. Pēc tam samaziniet siltumu un vāriet makaronus uz lēnas uguns 7–8 minūtes. Pieredzējuši pavāri norāda, ka šī metodi ne tikai ātrāk pagatavo makaronus, bet arī novērš to salipšanu.
Graudus un pākšaugus pirms vārīšanas iemērciet
Pieredzējuši pavāri vienmēr iesaka graudus un pākšaugus iemērkt vairākas stundas (vai vēlams visu nakti), lai atbrīvotos no fitīnskābes, ko organisms neuzsūc. Griķus, rīsus, zirņus, lēcas, pupiņas un citus graudus var iemērkt ūdenī. Šī pagatavošana ne tikai padarīs tos veselīgākus, bet arī pagatavos daudz ātrāk.
Ja pākšaugi netiks iemērkti visu nakti, tie izvārīsies nevienmērīgi: to ārējās čaumalas kļūs pārāk mīkstas, bet iekšējais saturs paliks ciets. Tas ievērojami sabojās garšu un ietekmēs ēdiena izskatu – tas izskatīsies negaršīgi.
LASI VĒL:
Dārzeņu mizošana ar saldējuma karoti
Daži dārzeņi un augļi, piemēram, cukini, ķirbji, melones un paprika, satur sēklas, kas pirms gatavošanas ir jāizņem. Šim nolūkam parasti izmanto ēdamkaroti, bet saldējuma karote ir daudz efektīvāka un ērtāka. Tās asās malas padara sēklu izņemšanu ātru un vienkāršu. Tā rezultātā visa procedūra jums neaizņems vairāk par piecām minūtēm.
Gaļas gatavošana ar banānu mizām
Ja tirgū iegādājāties cietu gaļu, neuztraucieties. Ir slepena sastāvdaļa, kas ne tikai palīdzēs padarīt gaļu mīkstu, sulīgu un maigu, bet arī paātrinās gatavošanas procesu. Tās ir banānu mizas.
Viss, kas jums jādara, ir nomizot banānu mizu un pievienot to pannai, kurā cepat cūkgaļu vai liellopu gaļu. Ja cepat gaļu cepeškrāsnī, aptiniet ādu ap atsevišķiem gabaliņiem, lai tā pilnībā pārklātu gaļu, un novietojiet tos uz cepšanas paplātes. Lai miza nenokristu gatavošanas laikā, nostipriniet to ar auklu vai zobu bakstāmajiem.
Rīsu sasaldēšana
Vai arī jūs vienmēr baidāties pagatavot pārāk maz makaronu, griķu vai rīsu vakariņām, tāpēc gatavojat milzīgu katlu, kas ir pietiekami liels karavīru rotai? Mēs saprotam, bet ir risinājums.
Piemēram, rīsus varat droši sasaldēt. Atdzesējiet tos un ievietojiet plastmasas traukā vai maisiņā ar rāvējslēdzēju. Kad salātiem, dārzeņu sautējumam, kotletēm vai citam ēdienam nepieciešama papildu sastāvdaļa, rīsus iepriekš izņemiet no saldētavas un atkausējiet tos ledusskapī. Ja tie ir nepieciešami steidzami, pārlieciet graudus bļodā, pievienojiet nedaudz ūdens un atkausējiet zem tekoša verdoša ūdens.
Ķiploku pievieno pēdējo
Dārzeņu pievienošanas secība ir ļoti svarīga. Piemēram, tomāti jāpievieno pēdējie, jo to skābais saturs palēnina gatavošanas laiku. Arī ķiploki jāpievieno pēdējie. Problēma ir tā, ka ķiploki cepšanas laikā ātri piedeg un kļūst rūgti, piešķirot nepatīkamu garšu citām pannā esošajām sastāvdaļām.
Vēl viens svarīgs aspekts ir tas, ka ķiploki iepriekš jānomizo. Tie satur alīnu un enzīmus — vielas, kas mijiedarbojas, veidojot organismam labvēlīgus savienojumus. Tomēr, kamēr ķiploks vēl ir nomizots, enzīmi ir atdalīti viens no otra un nevar reaģēt. Tāpēc iepriekš nomizojiet daiviņas un ļaujiet tām piecas līdz desmit minūtes pastāvēt uz letes.
Atkausējiet gaļu metāla bļodā
Kā pareizi atkausēt gaļu? Ievietojiet to ledusskapī uz nakti, un no rīta tā būs gatava gatavošanai. Šī metode tiek uzskatīta par drošāko, taču ne vienmēr ir iespējams iepriekš pagatavot vistu, cūkgaļu vai liellopu gaļu.
Ja izņemat gaļu no saldētavas, kamēr gatavojat vakariņas, ievietojiet to metāla bļodā, pārlejiet ar aukstu ūdeni, viegli apkaisiet ar sāli un nolieciet malā. Šī ieteikuma noslēpums ir vienkāršs – metāls vada siltumu daudz labāk nekā porcelāna vai keramikas trauki, tāpēc atkausēšana ir ārkārtīgi ātra.