Nevainojams ziemas ēdiens - kāpostu zupa ar prosu, kas noteikti sasildīs

Kāpostu zupa ar prosu ir vairāk nekā tikai zupa; tā ir īsta mūsu virtuves klasika, ēdiens, bez kura grūti iedomāties aukstu ziemu.

To ir viegli pagatavot, un rezultāts vienmēr pārsniedz cerības: bieza, aromātiska un neticami sātīga zupa. Dalāmies ar vienkāršu recepti, kas patiks vairumam.

Nepieciešamās sastāvdaļas

Treknā gaļa (vistas, cūkgaļas vai liellopa gaļa) ​​- 500 g

Ūdens - 2 l

Burkāni - 2

Sīpoli - 2

Kartupeļi - 5

Skābēti kāposti - 300 g

Prosa - 100 g

Lauru lapa, melnie pipari pēc garšas

Sāls pēc garšas

Ķiploki - 1-2 daiviņas

Skābais krējums - pasniegšanai

Pagatavošanas gaita

Rūpīgi nomazgājiet gaļu. Pārlejiet gaļu ar aukstu ūdeni, uzvāriet un nolejiet pirmo buljona daļu. Tas padarīs buljonu dzidrāku un caurspīdīgāku.

LASI VĒL:

Pēc tam gaļu atkal pārlej ar 2 litriem tīra ūdens, pievieno sāli, lauru lapu, dažus melnos piparus un vienu burkānu (no diviem). Gatavo, līdz gaļa ir pilnībā gatava. Izņem vārīto gaļu no buljona un ļauj tai nedaudz atdzist, pēc tam sasmalcini vai sakapā.

Kamēr buljons vārās, pannā uzkarsē 2 ēdamkarotes augu eļļas. Sasmalcini atlikušo sīpolu un sarīvē otro burkānu uz rupjās rīves. Apcep sīpolu un burkānu pannā apmēram 1 minūti, līdz tie ir viegli zeltaini. Tas zupai piešķirs spilgtumu un aromātu.

Rūpīgi noskalo prosu zem tekoša ūdens, līdz ūdens kļūst dzidrs. Pēc tam 10–15 minūtes pārlej verdošu ūdeni, lai noņemtu rūgtumu. Pēc tam nolej ūdeni.

Rūpīgi izspied skābētos kāpostus, lai noņemtu lieko sulu. Ja kāposti ir pārāk skābi, tos var īsi noskalot ar aukstu ūdeni un pēc tam vēlreiz izspiest. Ja nepieciešams, smalki sakapā.

Gatavajam buljonam (pēc gaļas izņemšanas) pievieno apceptos burkānus un sīpolus, kā arī sagrieztus kartupeļus. Vāriet zupu uz lēnas uguns 10 minūtes pēc vārīšanās. Pēc tam pievienojiet sagatavoto prosu. Pēc vēl 10 minūtēm pievienojiet skābētos kāpostus. Turpiniet vārīt zupu uz lēnas uguns, līdz dārzeņi un prosa ir pilnībā mīksti.

Piecas minūtes pirms vārīšanas beigām pievienojiet smalki sagrieztu ķiploku, melnos piparus (ideāli ir svaigi malti) un, ja nepieciešams, nedaudz sāls. Noņemiet katliņu no uguns un ļaujiet kāpostu zupai nostāvēties zem vāka vismaz 15–20 minūtes.

Tieši tad garšas pilnībā attīstīsies. Pasniedziet karstu kāpostu zupu, šķīvjos izkārtojot buljonā vārītos gaļas gabaliņus. Noteikti pievienojiet bagātīgu daudzumu mājās gatavota skābā krējuma; tas piešķirs zupai īpaši maigu un pilnīgu garšu.