Rudens nav tikai šalles, lietus un pastaigas starp zeltainām lapām. Tas ir arī laiks, kad ķirbis ieņem centrālo vietu mūsu virtuvēs.
Un, ja jums patīk kafijas un ķirbja kombinācija, tad sagatavojieties — šis ķirbju pīrāgs ar garšvielām un krēmsiera glazūru kļūs par jūsu iecienītāko sezonas desertu. Maigā ķirbju biskvīta, aromātiskas kafijas uzlējuma un mutē kūstošās glazūras kombinācija rada perfektu rudens desertu.
Sastāvdaļas
280 g kviešu miltu
1 ēdamkarote ķirbju pīrāga garšvielu maisījuma (kanēlis, muskatrieksts, krustnagliņas, ingvers)
1,5 tējkarotes cepamais pulveris
¼ tējkarotes soda
½ tējkarote sāls
140 g sviests
200 g cukurs
2 olas
1 tējkarote vaniļas ekstrakts
120 ml paniņu piens
240 g ķirbju biezenis
Sastāvdaļas kafijas-kļavu sīrupa uzlējumam
60 ml sspresso vai stipra kafija
80 ml piens
150 g kļavu sīrups
¼ tējkarotes ķirbju pīrāga garšvielas
1 tējkarote vaniļas ekstrakts
Sastāvdaļas krēmsiera glazūrai
150 g sviests
226 g auksts krēmsiers
200 g pūdercukurs
1,5 tējkarote vaniļas ekstrakts
LASI VĒL:
Pagatavošanas gaita
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175°C. Cepšanas pannu izklāj ar cepampapīru. Sajauc sausās sastāvdaļas: miltus, garšvielas, cepamo pulveri, cepamo sodu un sāli.
Atsevišķā bļodā sakuļ sviestu un cukuru, līdz masa kļūst gaisīga. Pievieno pa vienai olai, tad vaniļu, paniņas un ķirbju biezeni. Neuztraucies, ja mīkla izskatās nedaudz "dīvaina"; kad pievienosi sausās sastāvdaļas, viss būs pilnīgi gluds.
Apvieno abus maisījumus, ielej mīklu pannā un cep 35 minūtes. Ļauj atdzist, pēc tam vienmērīgi pārlej ar kafijas, piena un kļavu sīrupa maisījumu.
Krēmam sakuļ sviestu, līdz tas kļūst gaisīgs, tad pievieno aukstu krēmsieru, pūdercukuru un vaniļu. Sakuļ, līdz masa kļūst spīdīga un bieza.
Lai iegūtu vieglāku tekstūru, pirms glazūras uzklāšanas to vienkārši ievieto ledusskapī 10–15 minūtes. Uzklāj glazūru uz atdzesētā pīrāga, dekorē ar šķipsniņu kanēļa, riekstiem vai kaltētām ēdamām ziedu ziedlapiņām un baudi.
Padomi
Varat pagatavot savu ķirbju biezeni: vienkārši cepiet ķirbju gabaliņus cepeškrāsnī, līdz tie ir mīksti, un pēc tam sablendējiet blenderī.
Ja jums nav paniņu, aizvietojiet to ar piena un dažu pilienu citrona sulas maisījumu. Pīrāgu var uzglabāt ledusskapī līdz 4 dienām; nākamajā dienā tas garšo vēl labāk.