Rudens sākumā žurkas un peles sāk masveidā uzbrukt dārziem, meklējot siltu patvērumu un uzticamu barības avotu ziemai. Dārzniekiem ir ļoti svarīgi saglabāt modrību un veikt preventīvus pasākumus, jo šie grauzēji var nodarīt nopietnu kaitējumu ne tikai kultūraugiem, bet arī dažādām dārza konstrukcijām. Par to ziņo The Mirror.
No septembra beigām līdz oktobra sākumam šie grauzēji sāk meklēt jaunu patvērumu, slēpjoties šķūnīšos, lapu kaudzēs vai pat komposta kaudzēs.
Ja jūs neatbaidīsiet šos kaitēkļus tagad, tie apmetīsies jūsu dārzā uz visu ziemu. Turklāt laika gaitā tie mēģinās iekļūt jūsu mājās, meklējot barību.
Daudzi eksperti neiesaka rudenī lietot grauzēju indi. Pašlaik dārzos dzīvo citi dzīvnieki — eži, putni un kaimiņu kaķi —, kurus varētu nejauši saindēt, apēdot ēsmu vai saindētu grauzēju/ Eksperti iesaka ilgtspējīgāku pieeju.
Deep Green permakultūras eksperts Andželo iesaka atbaidīt grauzējus, apkaisot dārzu ar čili pulveri.
Lasi vēl:
"Čili piparos esošais savienojums kapsaicīns ir atbildīgs par to asumu. Tas kairina zīdītājus, piemēram, cilvēkus, un grauzējus, padarot šo dārzeni par efektīvu repelentu pelēm un žurkām," skaidroja eksperts.
Grauzējiem ir ļoti asa oža. Kad tie sastopas ar čili piparos esošo kapsaicīnu, tas izraisa spēcīgu, nepatīkamu sajūtu, kas tos burtiski nomāc. Papriku smarža neļauj žurkām atrast barību un sajust briesmas, tāpēc tās uzskata šo vietu par bīstamu un aiziet.
Pēc ekspertu domām, čili pipari ir dabisks veids, kā kontrolēt grauzējus agrīnā stadijā, pirms tie sāk iebrukt jūsu dārzā vai mājās.
Kā pārvērst čili piparus par grauzēju atbaidīšanas līdzekli
Lai pagatavotu grauzēju atbaidīšanas līdzekli, jums būs nepieciešams: čili pipari; trauku mazgāšanas līdzeklis; cimdi; tukša smidzināšanas pudele (vai trauks); blenderis.
Pirms garšvielu lietošanas uzvelciet cimdus. Pēc tam sasmalciniet čili piparus ar nazi un ievietojiet tos blenderī ar 480 ml ūdens. Vislabāk ir izmantot svaigus piparu graudus, nevis maltus, jo tie būs spēcīgāki un līdz ar to efektīvāki.
Sajauciet maisījumu blenderī līdz gludai masai, tad pārlejiet to katliņā un uzvāriet. Vāriet uz lēnas uguns 20 minūtes, pēc tam nolieciet šķidrumu malā, lai tas atdziest. Šķidruma vārīšana ir ārkārtīgi svarīga, jo tā atbrīvo kapsaicīnu no čili pipariem. Pēc atdzesēšanas nokāsiet šķidrumu caur caurduri, lai noņemtu atlikušās cietās daļiņas.
Pēc tam ielejiet šķidrumu tukšā smidzināšanas pudelē un pievienojiet dažus pilienus trauku mazgāšanas līdzekļa. Trauku mazgāšanas līdzeklis palīdzēs šķīdumam pielipt pie virsmām, nodrošinot, ka smarža saglabājas.
Pēc tam izsmidziniet šķīdumu ap žogiem, sienām un iespējamām grauzēju slēptuvēm, piemēram, šķūni. Šķīdums jāizsmidzina divas reizes nedēļā un vēlreiz pēc lietus.
Eksperti norāda, ka šis šķīdums palīdzēs atbaidīt grauzējus, nekaitējot citiem dzīvniekiem.