
Pieredzējušas saimnieces un kaislīgi dārznieki jau sen ir atklājuši lauru lapu unikālās īpašības. Arī mana vecmāmiņa Ilga ir viena no viņiem un regulāri istabas augos ievietoja lauru lapu. Bija interesanti noskaidrot, kāpēc viņa tā dara.
Mana vecmāmiņa norādīja, ka šī aromātiskā dabas dāvana ir noderīga ne tikai virtuvē, kur tā bagātina ēdienu garšu. Lauru lapas kalpo kā lielisks, pilnīgi dabīgs mēslojums un aizsargs istabas augiem, piedāvājot virkni ieguvumu to labsajūtas un sulīgas augšanas uzturēšanai.
Kā lauru lapas dod labumu istabas augiem
Lauru lapu patiesā vērtība slēpjas to bagātīgajā ķīmiskajā sastāvā, kas darbojas divos virzienos: stimulē augšanu un aizsargā. Lauru lapas ir svarīgu bioloģiski aktīvu vielu avots, kas nepieciešamas spēcīgai veģetācijai.
Augsts C un B vitamīnu (īpaši B6) saturs darbojas kā dabisks stimulants. Šie vitamīni palīdz augiem efektīvāk absorbēt barības vielas, stimulē zaļumu augšanu un ievērojami stiprina imūnsistēmu, palielinot izturību pret stresu.
Lauru lapas satur svarīgus minerālus, tostarp kāliju, magniju, fosforu un cinku. Šie elementi ir kritiski svarīgi spēcīgas sakņu sistēmas attīstībai un veiksmīgai ziedēšanai. Bet tas vēl nav viss.
Lauru lapu antiseptiskā iedarbība
Lauru lapu galvenā, unikālā funkcija ir to spēcīgās antiseptiskās un fungicīdās īpašības. No lapām izdalītajām aktīvajām ēteriskajām eļļām ir spēcīga dezinficējoša iedarbība uz augsni. Tās efektīvi kavē patogēno mikroorganismu augšanu, novēršot sakņu puves izplatīšanos.
LASI VĒL:
Lauru lapu spēcīgais, rūgteni pikantais aromāts ir dabisks atbaidītājs. Tas efektīvi atbaida izplatītus augsnes kaitēkļus, piemēram, sēnīšu knišļus un palīdz kontrolēt laputis.
Lai nodrošinātu maksimālu barības vielu ieguvi, lauru lapas ieteicams lietot kā silta ūdens uzlējumu.
Kā pareizi pagatavot un lietot lauru lapu uzlējumu
Paņemiet četras vidēja lieluma lauru lapas. Lapas jāsasmalcina vai uzmanīgi jāsalauž mazākos gabaliņos. Tas ir nepieciešams, lai noārdītu šūnu sieniņas un paātrinātu ēterisko eļļu un vitamīnu izdalīšanos ūdenī.
Pārlejiet sasmalcinātās lapas ar vienu litru tīra, silta ūdens. Optimālajai temperatūrai jābūt aptuveni 70°C (ne verdošai, jo tas iznīcinās daļu vitamīnu).
Pārklājiet trauku un ļaujiet šķīdumam ievilkties četras stundas. Šajā laikā ūdens būs pilnībā piesātināts ar elementiem, kas nepieciešami augu barošanai un aizsardzībai. Pēc atdzesēšanas un nokāšanas šķīdums ir gatavs lietošanai.
Izmantojiet uzlējumu, lai aizstātu vienu regulāru laistīšanu, laistot saknes, lai uzlabotu augsni un barotu sakņu sistēmu. Šķīdums ir ideāli piemērots arī lapu apsmidzināšanai, kas palīdzēs nostiprināt lapu struktūru un izveidos aizsargbarjeru pret kaitēkļiem. Lai panāktu ilgstošu efektu, procedūru ieteicams atkārtot ne vairāk kā reizi mēnesī.