
Mums jau no agras bērnības vecāki mēģina ieskaidrot, ka sīpoliņus arī vajag ēst, lai vai cik ļoti sākumā tā garša liktos īpatnēja. Saprotams, ka sīpolu smarža ne visiem ir līdz galam pieņemama, tomēr pareizi pagatavojot, tie daudziem garšo.
Tāpēc šodien parunāsim nedaudz par to, kā viegli var apstrādāt sīpolus, lai varētu izbaudīt šī dārzeņa visas iespējas.
Novārīti sīpoli un sīpolu tēja
Būtībā ir nepieciešams tikai dažas sastāvdaļas kā piemēram, ūdens un dažu papildu produkti, un tie palīdzēs atbrīvoties no sīpola raksturīgās garšas. Attiecīgi pēc tam šos sīpolus var izmantot uzkodās, salātos un pat tējas pievienošanā.
Papildus šī stāsta beigās padalīsimies ar recepti, kā pagatavot marinētus sīpolus, kas būs lielisks papildinājums vasaras maltītēm, būdams svaigā dabā.
Dzēriena nosaukums izklausās pavisam neierasti, taču garša iznāk pārsteidzoši laba. Tomēr šādam dzērienam ir arī savi plusiņi.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
1 sīpols
Aptuveni viena glāze karstas tējas
Pagatavošana:
1. Vari izmantot gan melno, gan zaļo tēju, tikai izvēlies bez piedevām, lai tās nesajauktu garšu.
2. Tējai aplej nedaudz atdzisušu verdošu ūdeni. Ja izmanto zaļo tēju, ļauj ūdenim ilgāk atdzist, lai saglabātu visu, kas tajā ir iekšā.
3. Notīri sīpolu un sadali to krusteniski, bet nepārgriez līdz galam. Ievieto tējas glāzē un paturi aptuveni 10 minūtes.
4. Pēc izvēles vari pielikt piparmētru vai nedaudz medus.
Šo dzērienu ieteicams baudīt no rīta vēl pirms kaut kas ir apēsts, taču iespējams arī jebkurā citā laikā.
Noplaucēti sīpoli salātiem
Ja tev garšo sīpola kraukšķīgums, bet traucē rūgtums un smarža, noderēs noplaucēšana ar verdošu ūdeni. Tā garšas specifika mazināsies, bet tekstūra saglabāsies.
Sasmalcini sīpolu, pārlej ar 250–300 ml uzvārīta ūdens, pēc tam pievieno citronu vai apelsīnu sulu – rezultāts būs maigs un patīkams.
Svarīgi tos ūdenī neturēt ilgi. Tāpēc vislabāk noplaucēt īsu brīdi, tikai dažas sekundes.
Marinētie sīpoli
Šādi apstrādāti sīpoli būs kraukšķīgi un iegūs lielisku saldskābu garšu. Tas būs labs papildinājums gan salātiem, gan arī taiso šašliku.
Nepieciešamais:
1 sīpols
2 ēdamkarotes cukura
0,5 tējkarotes sāls
5 ēdamkarotes 9% ābolu etiķa
Pagatavošana:
1. Sagriez sīpolu, ieber caurdurī un aplej ar verdošu ūdeni uz 30 sekundēm. Pēc tam liec bļodā.
2. Pārlej ar atdzesētu vārītu ūdeni tā, lai sīpoli būtu pilnībā nosegti. Pievieno etiķi, cukuru un sāli.
3. Pēc 30 minūtēm garšvielas būs izkusušas un dārzenis iegūs vēlamo garšu. Ja ir vēlme, var droši paturēt ilgāk.
4. Pēc tam notecini ūdeni, un kraukšķīgie marinētie sīpoli ir gatavi. Tie ideāli piestāvēs salātiem un šašlikam.