Ir kļuvis zināms, kāpēc ķiploki ar katru gadu kļūst mazāki - 9 no 10 dārzniekiem pieļauj šo kļūdu

Ķiploku raža katru gadu kļūst mazāka, neskatoties uz visiem centieniem un mēslošanu. Izrādās, ka iemesls ir izplatīta kļūda, ko pieļauj lielākā daļa dārznieku.

Gadiem ilgi dārznieki ir stādījuši ķiploka daiviņas no savas ražas, neapzinoties, ka tieši tas noved pie ražas deģenerācijas. Augs pakāpeniski uzkrāj kaites un zaudē savas šķirnes īpašības, kas neizbēgami ietekmē ķiploku galviņu izmēru.

Pieredzējuši dārznieki norāda, ka, ja stādāmais materiāls netiek regulāri atjaunots, ķiploki kļūst uzņēmīgi pret deģenerāciju ilgstošas ​​veģetatīvās pavairošanas laikā. Caur daiviņām tiek pārnesti vīrusi un sēnīšu kaites, novājinot augus un samazinot sīpolu izmēru.

Daudzi dārznieki ignorē iespēju audzēt ķiplokus caur sīpoliņiem, kas veidojas uz kātiem. Šī metode ļauj atjaunot stādāmo materiālu un atjaunot ķiploka sākotnējās šķirnes īpašības.

LASI VĒL:

Patogēni saglabājas augsnē un pašās daiviņās, tāpēc savu sēklu izmantošana katru gadu saasina problēmu. Lai iegūtu lielas galviņas, ir nepieciešama augseka un regulāra sēklu nomaiņa.

Profesionāli agronomi iesaka pilnībā nomainīt stādāmo materiālu ik pēc trim līdz četriem gadiem, iegādājoties to specializētās saimniecībās. Audzēšana no sīpoliem, kas ir uz kātiem, prasa vairāk laika, bet raža ir tā vērta.

Ķiploku iegāde stādīšanai no lielveikaliem arī nav risinājums, jo tie bieži tiek apstrādāti ar augšanas inhibitoriem. Jāizmanto tikai sertificētas sēklas, kas pielāgotas konkrētajam audzēšanas reģionam.

Papildu faktori, kas izraisa mazākas ķiploku galviņas, ir nepietiekams stādīšanas dziļums, slikta augsne un slikta apūdeņošanas prakse. Tomēr stādāmā materiāla degradācija joprojām ir galvenais samazinātas ražas un mazu galviņu izmēra cēlonis.

Regulāra šķirņu nomaiņa un pareizas lauksaimniecības prakses ievērošana ļauj gadu no gada ražot nemainīgi lielas ķiploku galviņas. Uzmanība pret stādāmā materiāla kvalitāti ir panākumu atslēga šīs kultūras audzēšanā.