Garda soļanka 20 minūtēs - ātra iecienītās zupas recepte

Soļanka ir klasika, kura ir sastopama ikvienā Austrumeiropās kafejnīcā. Bet, lai nebūtu stundām jāstāv pie plīts, gatavojot šo gardumu, piedāvājam recepti, kā zupu pagatavot vien pāris minūtēs. Pašgatavota soļanka nav jāgatavo ilgi, tāpēc jebkurai sievietei, kurai ātri jāpabaro ģimene, šī recepte būs glābiņš.

Soļanka ir bieza zupa, ko pirmo reizi gatavoja 15.–17. gadsimtā. Tiek uzskatīts, ka tas bija zemnieku ēdiens – toreiz sautējumu gatavoja gaļas buljonā, pievienojot kāpostus, gaļu, sīpolus un gurķus.

Laika gaitā receptei tika pievienoti kaperi, marinētas sēnes, citrons, olīvas un pat kvass – šādā veidā biezo zupu 19. gadsimtā sāka pasniegt lielo pilsētu krogos. Tagad katra mājsaimniece gatavo soļanku savā veidā.

Gaļas soļanka – recepte ar kūpinātu gaļu

Sastāvdaļas

250 grami kūpinātas liellopa krūtiņas

150 grami doktora desas

2 burkāni

1 liels sīpols

4 līdz 5 kartupeļi

200 grami marinētu gurķu

2 ēdamkarotes augu eļļas

1 paciņa tomātu pastas

1 lauru lapa

Sāls, cukurs pēc garšas

Olīvas, dilles, citrons, skābais krējums pēc garšas

LASI VĒL:

Pagatavošanas gaita

Kartupeļus nomizo, nomazgā, sagriež vidēja lieluma kubiņos, ieliek katliņā ar verdošu ūdeni. Pievieno smalki sagrieztu sīpolu, visu kopā vāri 15 minūtes. Desu, žāvētu krūtiņu un gurķus sagriež kubiņos.

Uzkarsē pannu ar augu eļļu, ieliec tajā sarīvētus burkānus. Apcep trīs minūtes, tad pievieno kūpinātu gaļu un apcep vēl trīs minūtes.

 Ielej pusglāzi ūdens tieši pannā, pievieno tomātu pastu, pievieno sāli, cukuru, kā arī gurķus. Visu samaisa un vāra uz lēnas uguns 5 minūtes. Tiklīdz kartupeļi ir gatavi, visu pannas saturu ielej pannā, samaisa, pievieno lauru lapu un vāra 5 līdz 7 minūtes.

Soļanka ir gatava – atliek tikai noņemt no uguns un ļaut ievilkties 10–20 minūtes. Var pasniegt ar dillēm un skābo krējumu. Ja ir vēlme, pēc garšas var beigās pievienot citrona šķēlīti vai olīvas.