Kā konservēšanas laikā novērst tomātu plaisāšanu - vienkāršs triks

Tomāti ar saplaisājušu mizu izskatās negaršīgi, un garša ir visai viduvēja. Lai augļi konservēšanas laikā saglabātos veseli un elastīgi, ir svarīgi tos pareizi pagatavot.

Esam apkopojuši efektīvus un vienkāršus padomus, kas jādara, lai tomāti neplaisātu.

Ir vairāki iemesli, kāpēc konservēti tomāti burkā plaisā:

Tomātiem ir plāna miza - marinēšanai jāizvēlas tomāti ar biezu mizu;

Tomāti ir pārgatavojušies, tiem jābūt nenogatavojušiem, cietiem un elastīgiem;

Tiek pārkāpts temperatūras režīms - tomāti plaisā straujas temperatūras pazemināšanās dēļ, tas ir, tie bija auksti, un tiem virsū uzlej karstu šķidrumu.

Ja ar pirmajiem diviem iemesliem ir vairāk vai mazāk skaidrs, kā tos likvidēt, tad ko darīt ar karstu marinādi? Pieredzējušām saimniecēm šim gadījumam ir vairāki triki. Tātad, lūk, kas jums jādara:

Marinādi pārlejiet tomātiem pakāpeniski - vispirms ielejiet to burkas apakšā un pēc tam pamazām ielejiet visu šķidrumu;

Ja gatavojat gurķu + tomātu asorti, tad tomātus lieciet apakšā – tādā veidā gurķi, kas labāk panes verdošu ūdeni, izturēs "triecienu";

Burkā virspusē esošos tomātus pārklājiet ar mārrutku vai ozola lapām un pēc tam pārlejiet marinādi – lapas pasargās augļus no plaisāšanas. Starp citu, ozola un mārrutku lapas padarīs pagatavošanas garšu interesantāku.

LASI VĒLI: 

Un vēl viens triks: ar zobu bakstāmo caurduriet tomātu mizu pie kātiņa. Dūrienam jābūt glītam, bet dziļam – tādā veidā karstā marināde iesūcas auglī un samazina risku, ka miza augstā temperatūrā plaisās. Tāpēc, ja joprojām šaubāties, vai konservējot tomātus ir nepieciešams caurdurt – droši dariet to.

Vai var konservēt saplaisājušus tomātus

Un visbeidzot, izdomāsim, ko darīt ar tomātiem, kas jau ir saplaisājuši uz krūma – vai tos var marinēt?

Pieredzējuši pavāri neiesaka tos pilnībā marinēt: pastāv liela varbūtība, ka tomātiem nolobīsies miziņa un tie pārvērtīsies putriņā, un, kas ir vēl bīstamāk, caur plaisām šādos tomātos var iekļūt infekcija. Ja tas notiek, šādus augļus nevar ēst, un konservējums neizturēs visu ziemu.