Es nepērku kurkumu veikalā, bet audzēju to telpās kā istabas augu, šis padoms daudz ko atrisina

Kurkumas audzēšana telpās ir vienkāršs un patīkams process.

Lielākais izaicinājums ir būt pacietīgam, kamēr sakneņi sāk dīgt.

Kurkuma, tropu augs, kas ir radniecīgs ingveram, pazīstams ar savu zeltaino krāsu un pikanto garšu, kas piešķir īpašu niansi smūtijiem, zupām, sautējumiem un citiem ēdieniem.

Lai gan no stādīšanas līdz ražas novākšanai paiet apmēram 7–10 mēneši, tikmēr var baudīt skaistu telpaugu ar lielām, koši zaļām lapām.

Lai veiksmīgi audzētu kurkumu telpās, jāievēro daži ekspertu padomi par piemērotiem stādīšanas apstākļiem, laistīšanu un kopšanu.

Ar pareizu pieeju var baudīt gan šī auga skaistumu, gan ražu visu gadu.

Kurkumas šķirnes, ko audzēt telpās

Ir vairāk nekā 130 kurkumas šķirņu, un daudzas no tām var audzēt telpās: dzelteno, melno, sarkano un balto kurkumu.

Dzeltenā kurkuma ir visizplatītākā, augstražīga un izturīga.

Melnā kurkuma ir reta, ar zemu ražu, tāpēc dārga un ļoti pieprasīta.

Kad stādīt kurkumu telpās

Vislabāk kurkumu stādīt vēlā ziemā, aptuveni desmit mēnešus pirms pirmās rudens salnas.

Tā kā augam ir nepieciešama gara augšanas sezona, februāris ir lielisks mēnesis audzēšanas uzsākšanai.

Kā stādīt kurkumu telpās

Kurkumu vislabāk audzēt no sakneņiem — tie paši, ko redzat pārtikas veikalā.
Padomi:

Izvēlieties sakneņus ar vairākām “acīm” (pumpuriem).

Rūpīgi nomazgājiet.

Sagrieziet 2–5 cm garos gabaliņos ar dažām “acīm” katrā.

Atstājiet tos dažas dienas apžūt.

Iestādiet traukā ar bagātīgu, irdenu augsni 5–10 cm dziļumā, 15 cm atstatumā, ar pumpuriem uz augšu.

Bagātīgi aplaistiet un novietojiet siltā vietā ar gaišu, bet netiešu gaismu.

Kā kopt kurkumu telpās

Gaisma - Kurkuma jānodrošina ar vismaz 6 stundām saules gaismas dienā.

LASI VĒL:

Lapas var nedaudz “pārslogoties” no pārāk spilgtas saules, bet sakneņi gūst lielu labumu no maksimālas gaismas.

Augsne - Vislabāk aug auglīgā, irdenā, organiskā augsnē ar pH 6,0–7,0. Ideāli — ar dūņu, komposta vai slieku humusa piejaukumu.

Laistīšana - Augšanas laikā nepieciešama regulāra un bagātīga laistīšana, bet izvairieties no pārmērīga mitruma, īpaši vēsākā temperatūrā, jo tas izraisa sakņu puvi.

Temperatūra - Kurkuma vislabāk dīgst un aug ap 27 °C.

Dzeltenā kurkuma ir visizturīgākā pret aukstumu un sausumu.

Baltā kurkuma ir jutīgāka un ātri bojājas nelabvēlīgos apstākļos.

Melnā kurkuma panes aukstumu, bet tad jāsamazina laistīšana.

Mēslojums - Ja augsne ir veselīga, papildu mēslojums nav vajadzīgs. Vislabāk — slieku humuss no bioloģiskas izcelsmes komposta.

Kā novākt kurkumu telpās

Atšķirībā no ingvera, kurkumai veidojas galvenais stumbrs, ap kuru aug bumbuļi.

Ražu vāc, kad lapas un stumbrs kļūst brūni un sausi (ap 10 mēnešiem pēc stādīšanas).

Var izrakt visu augu vai tikai atdalīt mazākos sakneņus, neatdalot galveno sakni un stumbru.