Izmantojiet nokritušus ābolus ar labumu - pagatavojiet ābolu sidra etiķi

Vai zem jūsu ābeles zeme ir noklāta ar nokritušiem āboliem? Nesteidzieties sūtīt šos ābolus uz komposta bedri. Tā vietā jūs varat tiem piešķirt otru dzīvi, pārvēršot tos dabīgā, aromātiskā un ļoti noderīgā ābolu sidra etiķī.

Šāds mājās gatavots produkts atradīs savu vietu ne tikai virtuvē, bet arī jūsu aptieciņā un kosmētikas maciņā. Tas ir lieliski piemērots salātiem, marinādēm un pat ādas un matu kopšanai.

Kā mājās pagatavot ābolu sidra etiķi

Pašgatavota etiķa pagatavošana no āboliem ir ļoti vienkārša. Jums būs nepieciešami tikai nokrituši āboli, ūdens un nedaudz cukura.

Vispirms rūpīgi nomazgājiet ābolus un nogrieziet bojātās vietas. Varat atstāt serdi un sēklas, jo tās bagātinās etiķi. Sasmalciniet ābolus ar nazi vai blenderi.

Ievietojiet ābolu masu burkā, piepildot to apmēram trīs ceturtdaļas. Izšķīdiniet cukuru ūdenī (ar attiecību 1 ēdamkarote cukura uz 1 litru ūdens) un pārlejiet ābolus tā, lai šķidrums tos pilnībā pārklātu. Pārklājiet trauku ar marli un novietojiet siltā, tumšā vietā uz 10–14 dienām. Katru dienu maisījumu maisa ar koka karoti.

LASI VĒL: 

Pēc divām nedēļām šķidrumu izkāš caur marli, uzmanīgi izspiežot mīkstumu. Tīro sulu ielej citā burkā, atkal pārklāj ar marli un atstāj vēl uz 3–6 nedēļām. Šajā laikā etiķis beidzot nogatavosies.

Kad etiķis iegūst patīkamu aromātu un garšu, uzmanīgi ielej to pudelēs, cenšoties nesakratīt nogulsnes. Gatavo produktu uzglabā tumšā, vēsā vietā.

Ābolu sidra etiķa labvēlīgās īpašības

Lai gan ābolu sidra etiķi parasti uztver kā kulinārijas sastāvdaļu, tā ārstnieciskās īpašības ir zināmas jau sen. Tāpēc tas jāiekļauj savā uzturā.

Šis dabīgais produkts satur arī antioksidantus, kas palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem, stiprinot imūnsistēmu. Lietojot ārēji, tas arī uzlabo ādas un matu stāvokli, mazinot iekaisumu un piešķirot spīdumu.

Lai ābolu sidra etiķis sniegtu tikai labumu, tas jālieto pareizi. Nekad nedzeriet koncentrētu etiķi – tas var bojāt zobu emalju un kuņģa gļotādu. Vienmēr atšķaidiet to – 1–2 tējkarotes uz glāzi ūdens.