Katrs dārznieks, kurš audzē tomātus savās dobēs, zina, ka dažreiz notiek neveiksmīgs incidents – tomāti sāk plaisāt. Iemesli var būt dažādi, un, tikai tos izprotot, var saprast, ko darīt, lai tomāti neplaisātu.
Kāpēc tomāti plaisā atklātā zemē un ko ar tiem darīt
Visbiežāk tomāti sāk plaisāt laistīšanas un mēslošanas režīma pārkāpumu dēļ. Tas var notikt arī svelma dēļ. To žurnāla "Better Homes & Gardens" rakstā aprakstīja meitene, kura saskārās ar tādu pašu problēmu.
Viņa raksta, ka dzīvo Vidējos Rietumos, un šovasar ārā temperatūra bija vienkārši nepanesama – bija pamatīgs karstums. Neskatoties uz to, viņai pirmo reizi mūžā izdevās izaudzēt dārzeņus savā mazajā dārziņā.
Tomēr pēc tomātu novākšanas meitene saprata, ka tie visi ir plaisājuši. Viņa jautāja mātei, kāpēc tomāti plaisā, kad tie nogatavojas, jo viņa jau vairāk nekā 30 gadus audzē tomātus, bet tie allaž ir vienlīdz skaisti. Atbildē viņa saņēma efektīvu metodi šādas situācijas novēršanai.
LASI VĒL:
Jūsu rozes nezied - tipiskas kopšanas kļūdas, ko pieļauj pat pieredzējuši dārznieki
Kad un kā stādīt zemenes rudenī - augusta beigas ir ideāls laiks šim nolūkam
Izrādījās, ka nelabvēlīgos apstākļos var plaisāt pat šķirnes, kas ir izturīgas pret plaisāšanu. Tas ne vienmēr nozīmē, ka tomāti ir neēdami, jo plaisu var viegli nogriezt, bet tie augļi, kuriem nav bijis laika nogatavoties, visticamāk, sapūs.
Meitene dalījās ar padomu, ko saņēma no savas mātes, un saprata, kā novākt blīvus un veselus tomātus. Lai to izdarītu, augļi jānovāc, pirms tie ir pilnībā nogatavojušies.
Zaļie tomāti, kas novākti pārāk agri, paši "nenogatavosies", bet tomāti, kas novākti tūlīt pēc krāsas maiņas sākuma, pilnībā nogatavosies tieši uz virtuves galda. Dārza saimniece deva mājienu, ka viņa savus dārzeņus vāc, kad tomāti kļūst dzelteni oranži.
Tad viņa vienkārši atstāj dārzeņus bļodā uz virtuves letes un gaida, kur tie kļūs sarkani. Tie garšas ziņā ne ar ko neatšķiras no tiem, ko viņa novāca pilnībā nogatavojušos, bet bez plaisām.
Meitene apgalvo, ka, tiklīdz sāka izmantot šo triku, no viena krūma varēja iegūt daudz vairāk tomātu. Tagad to ir tik daudz, ka tos var sasaldēt un pat konservēt.