Visbiežāk pieļautās kļūdas, gatavojot ēdienu uz grila - kā nesabojāt gaļu un dārzeņus

Vasaras sezonai ritot pilnā sparā, arvien vairāk cilvēku grilē gaļu, dārzeņus un citus ēdienus. Taču pat pieredzējuši pavāri bieži pieļauj kļūdas, kas sabojā ēdiena garšu un kvalitāti.

Kulinārijas eksperti ir dalījušies padomos, kā izvairīties no bieži pieļautām kļūdām un sasniegt perfektu rezultātu. Tāpēc apkoposim viņu norādītās kļūdas grilēšanas procesā.

Netīrs grils ir neveiksmes recepte

Ja netīrīsiet grilu pēc katras lietošanas reizes, iepriekšējās gatavošanas laikā palikušie pārtikas atlikumi var sabojāt nākamā ēdiena garšu.

Pēc Ņujorkas Kulinārijas izglītības institūta šefpavāra Maikla Hendāla teiktā, atlikumi pārvēršas piedegušos atlikumos, kas ir ne tikai nehigiēniski, bet arī piešķir nepatīkamu pēcgaršu. Turklāt netīrs grils novērš raksturīgā grila pēdu režģa veidošanos.

Padoms: Vienkārši notīriet grilu tūlīt pēc gatavošanas vai pirms jaunas gatavošanas sesijas.

Gatavošana bez iepriekšējas uzsildīšanas

Tāpat kā cepeškrāsns, arī grils ir jāuzsilda iepriekš. Pretējā gadījumā ēdiens var pielipt pie aukstajām restēm un neiegūt vēlamo garoziņu.

Padoms: Eksperti iesaka pirms lietošanas uzsildīt grilu vismaz 20 minūtes.

Pārāk piepildīts grils ir kraukšķīgas garozas ienaidnieks

Pārpildīts grils ir viena no visbiežāk pieļautajām kļūdām. Vietas trūkuma dēļ mitrumam nav laika iztvaikot, un ēdiens tiek tvaicēts, nevis cepts. Turklāt tas samazina gatavošanas temperatūru, pagarina gatavošanas laiku un apgrūtina zeltainas garozas veidošanos.

Padoms: atstājiet 1–2 cm atstarpi starp gabaliņiem un gatavojiet vairākos posmos. Gatavos produktus līdz pasniegšanai turiet siltā cepeškrāsnī.

Pārāk augsta temperatūra

Saskaņā ar Samuela-Dreika Džonsa, dzīvās uguns eksperta un Hudsonas VU šefpavāra, teikto, pārāk augsta temperatūra ir piemērota tikai ātrai apcepšanai, piemēram, steikam.

Citiem ēdieniem tā var izraisīt piedegušas garozas un jēlas vidusdaļas veidošanos vai gaļas izžūšanu. Lielus gaļas gabalus, piemēram, plecu vai ribiņas, vislabāk gatavot lēni uz vidējas uguns.

Vienas knaibles, divi riski

Vienas un tās pašas knaibles izmantošana jēlai un ceptai gaļai ir nopietna kļūda, kas var izraisīt saindēšanos ar pārtiku. Baktērijas no jēlas gaļas var palikt uz knaiblēm un nokļūt jau pagatavotajā ēdienā.

Padoms: Izmantojiet atsevišķus instrumentus jēlai un ceptai gaļai un izņemiet piederumus, kas nonākuši saskarē ar jēlu pārtiku.

Bieža vāka atvēršana

Pastāvīga skatīšanās zem grila vāka samazina temperatūru un izjauc gatavošanas vienmērīgumu. Lai gan ziņkāre ir saprotama, labāk atstāt ēdienu mierā un netraucēt temperatūras līdzsvaru.

Padoms: Uzticieties receptēm, taimerim un savai pieredzei. Laika gaitā jūs iemācīsities labāk kontrolēt procesu, bieži neatverot grilu.