
Lielākā daļa strādājošo Latvijas iedzīvotāju (56%) uzskata, ka gadījumā, ja ir paredzēta gara tikšanās ar kolēģiem un partneriem, noteikti ir jāparūpējas par cienastu vai uzkodām, no tiem katrs septītais labprātāk izvēlas veselīgu pārtiku. Sabiedriskās domas aptauja atklāja, ka maizītes un pīrādziņi savas pozīcijas ir zaudējuši veselīgam uzturam, kaut arī picas, kebabi un līdzīgas lietas joprojām ir pirmajā vietā.
“Šī ir jauna tendence – izvēlēties tieši veselīgus ēdienus, pasūtot uzkodas garām tikšanās reizēm. Cilvēki aizvien biežāk domā par to, ko ēd paši un ar ko cienā savus viesus un kolēģus. Ja agrāk lielākoties izvēlējās cepumus, pīrādziņus, tad tagad modernos uzņēmumos šādu ēdienu uzlūko ar nelielu skepsi, nereti – ar vilšanos. Cilvēki aizvien vairāk tiecas pēc veselīgām uzkodām, lai maltīte ne tikai remdētu izsalkumu, bet arī nodrošinātu enerģiju, vitamīnus un veselīgus mikroelementus, un pēc tā, lai ēdiena piegādes iesaiņojums būtu draudzīgs apkārtējai videi,” saka “bistro BALTS” vadītāja.
Pētījums atklāja, ka šodien, domājot par cienastu, pirmās prātā nāk ātrās uzkodas. 17% respondentu joprojām labprātāk izvēlas picas, kebabus un mājas virtuvi, bet 13% - pīrādziņus, maizītes un cepumus. Un tomēr mēs redzam, ka pieprasījums pēc veselīgas pārtikas ir lielāks nekā pēc pīrādziņiem - 14% pret 13%. “Esmu pārliecināta, ka šī tendence kļūs tikai spēcīgāka, jo pandēmijas laikā daudzi saprata, ka veselība ir pēdējais, kur būtu jātaupa. Pandēmija mums visiem burtiski atvēra acis,” piebilst Liene.
Šī tendence izveidojās un attīstās tieši kvalificēta personāla vidū: tikai 14% no viņiem labprātāk izvēlas “mājas virtuvi”, bet 17% - izvēlas veselīgu pārtiku. Tajā pat laikā pakalpojumu jomā un tirdzniecībā strādājošo vidū situācija ir pretēja: 26% labprātāk izvēlas picu, kebabus un citus smagus ēdienus, bet 17% - tīrus, vieglus ēdienus. Vienlaikus 33% strādnieku sapulcēm pasūta “mājas ēdienu”, katrs piektais – pīrādziņus un maizītes, bet veselīgu pārtiku nepasūta vispār.
Interesanti, ka veselīgākus ēdienus labprātāk izvēlas sievietes: to vidū tikai 13% uzkodām izvēlas “mājas ēdienus”, bet starp vīriešiem tādu ir teju divas reizes vairāk –22%. Bet ģeogrāfiskās atrašanās vietas ziņā atšķirību nav: gan Rīgā, gan reģionos ir vienāds skaits cilvēku, kas labprātāk izvēlas veselīgu ēdienu, un to, kas labprātāk izvēlas citus variantus.
Aptauja notika sadarbībā ar Norstat Latvija 2022.gada decembrī. Tajā piedalījās 1304 respondenti.
Par bistro BALTS
Bistro BALTS tīkls tika izveidots 2016.gadā, šobrīd darbojas četras kafejnīcas – Sky & More (Duntes ielā), Galleria Riga (Dzirnavu ielā) un centrā – Ģertrūdes ielā, kā arī Panorama Plaza, kur galvenais fokuss ir ēdienu piegāde Pārdaugavā. BALTS izmanto ēdienu lēnas pagatavošanas tehnoloģiju - sous-vide. BALTS filosofijas centrā – draudzīgums apkārtējai videi un veselīgs uzturs, tādēļ visi ēdieni ir veselīgi, “tīri”, nesatur liekus taukus un tiek iesaiņoti tikai ekoloģiskā iepakojumā.
Bistro BALTS