Ja vēlies pacelt savu ceptās liellopa gaļas garšu jaunā līmenī, kāda receptes autore iesaka izmantot pavisam parastu, bet negaidītu sastāvdaļu.
Viens no vienkāršākajiem un apmierinošākajiem ēdieniem, ko pagatavot vakariņām, ir cepetis, un cepta liellopa gaļa ir īsta klasika. Tā lieliski sader ar krāsnī ceptiem kartupeļiem, ceptu kartupeli vai krēmīgiem kartupeļu biezeņiem.
Pagatavošana parasti ir vienkārša — kamēr gaļa cepas krāsnī, tev nav jādara gandrīz nekas. Vienīgais, par ko patiešām jāpadomā, ir tas, kā piešķirt gaļai vairāk garšas. Pavāre savā ēdienu blogā dalījās ar savu “garšīgo” ceptās liellopa gaļas recepti, kurā viņa izmanto vienu “neparastu” sastāvdaļu — kafiju.
LASI VĒL:
2 labākās metodes, kā ātri nomizot tomātus – dažu minūšu jautājums
- Mana miera lilija nekad neziedēja, līdz es to pabaroju ar vienu virtuves atkritumu priekšmetu – tagad tai ir 10 ziedi
Viņa skaidroja: “Lai gan doma par liellopa gaļas garšas uzlabošanu ar kafiju var šķist dīvaina, neatsakies no šīs idejas, pirms neesi pamēģinājis.”
“Šis garšvielu maisījums ir kombinācija no svaigi maltas kafijas, brūnā cukura, čipotles čili pulvera, ķiplokiem un eļļas. Salds, pikants, sāļš un aromātisks — kopā tie rada izcilu garšu.”
“Es iesaku izmantot smalki maltu kafiju, jo tā labāk pieguļ gaļai. Ja iespējams, izvēlies tikko maltu kafiju, lai saglabātu tās aromātu.”
Papildus lieliskajai garšai, kafijas skābums darbojas arī kā dabisks gaļas mīkstinātājs. “Šis unikālais garšvielu maisījums noteikti padarīs tavu cepeti īpašu,” piebilda eksperte.
Sastāvdaļas (12 porcijām)
3 kg liellopa gaļas
2 ēdamkarotes olīveļļas
65 g brūnā cukura
4 ēdamkarotes smalki maltas kafijas
1 ēdamkarote čipotles čili pulvera
3 ķiploka daiviņas, saspiestas
3 tējkarotes sāls
Pagatavošana
Izņem liellopa gaļas gabalu no ledusskapja apmēram 30 minūtes pirms cepšanas.
Sajauc visas garšvielas un eļļu, lai iegūtu garšvielu pastu (rubu), un ar to bagātīgi pārklāj visu gaļas gabalu.
Ievieto gaļu cepamajā traukā un ļauj tai nostāvēties 20–25 minūtes. Tikmēr sakarsē cepeškrāsni līdz 200 °C.
Cep gaļu iepriekš uzkarsētā krāsnī apmēram 1 stundu un 30 minūtes vidēji jēlai gatavībai (iekšējai temperatūrai jābūt ap 55 °C).
Kad gatavs, pārliec gaļu uz servēšanas trauka, pārklāj ar foliju un ļauj tai atpūsties 30 minūtes pirms griešanas.
Rezultāts — sulīgs, maigs cepetis ar dziļu, viegli rūgtenu kafijas noti, kas izceļ gaļas garšu un piešķir tai restorāna cienīgu aromātu.