Jūnijs ir gurķu nogatavošanās laiks, kā arī brīdis, kad sākt gatavot gurķu rezerves ziemai. Marinēti, konservēti, raudzēti, tie tiek izmantoti kā galvenā uzkoda, sviestmaižu, salātu, soļankas un daudzu citu ēdienu pagatavošanai.
Katrai sevis cienīgai saimniecei ir savas iecienītākās receptes. Iesakām pagatavot mazsālīts gurķus pēc senas vecmāmiņas Olgas receptes – rezultāts parasti ir kraukšķīgi un ļoti garšīgi gurķi.
Uzkodas pagatavošana neaizņem pārāk daudz laika, gatavošanas process ir diezgan vienkāršs un saprotams, bet sastāvdaļas ir pieejams un viegli atrodamas teju jebkurā dārzā. Un tieši to kombinācija veido izcili labu marinādi un patīkamu gurķu kraukšķīgumu.
Sastāvdaļas mazsālītu gurķu pagatavošanai
Svaigi gurķi - 2 kg
Ķiploks - galviņa
Avenāju lapas- 1 līdz 2 lapas
Jāņogu krūma lapas – 1 līdz 2 lapas
Melnie pipari - 10 zirnīši
Ķiršu koka lapas – 5 līdz 6 lapas
Dilles – 1 līdz 2 “lietussargi”
Mārrutki – 1 līdz 2 lapas
Lauru lapa – 2 līdz 3 lapas
Sāls - 100 g uz trīs litru burku
Gurķu pagatavošanas gaita
Vispirms marinēšanai paredzētos gurķus divas stundas iemērciet aukstā ūdenī. Burkas nav nepieciešams iepriekš sterilizēt, bet pietiks, ja tās ļoti rūpīgi izmazgāsiet.
Visas garšvielas un zaļumus (lapas) ievietojiet burku apakšā. Uzmanīgi uzlieciet gurķus virsū un sablīvējiet tos pēc iespējas ciešāk.
Sālījumam nepieciešams tikai auksts ūdens. Ielejiet ūdeni burkā ar gurķiem, pagaidiet kādas 30 minūtēs un pēc tam pārlejiet to citā traukā.
Aprēķiniet nepieciešamo sāls daudzumu. Izšķīdiniet sāli ūdenī un pārlejiet gurķus ar sālījumu. Ievietojiet burkas bļodā un pārklājiet ar plastmasas vākiem. Bļoda ir jāatstāj apakšā, jo skābēšanas procesā šķidrums var iet pāri. Pēc tam atstājiet burkas bļodā siltā vietā uz trim dienām.
Kad gurķi ir skābi, tos var pārvietot uz pagrabu. Lai gurķi būtu kraukšķīgi, tie jāņem svaigi un jāmērcē nedaudz ilgāk par divām stundām. Burkām var pievienot arī nedaudz sinepju pulvera.