Zemkopības ministrs sveiks veselīga uztura ražotājus


foto;www.pietiek.com
Piektdien, 8. septembrī, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Zemgalē apmeklēs zemnieku saimniecības, kas saņems Latvijas Ārstu biedrības apbalvojumu "Veselīgs Latvijas uzturs". Šogad apbalvojumu saņems z/s "Ragāres" Skrīveru novadā, SIA "KEEFA" Vecumnieku novadā un SIA "Līcīši Ltd" Ozolnieku novadā.

Latvijas Ārstu biedrība savu apbalvojumu “Veselīgs Latvijas uzturs” pasniedz sadarbībā ar Zemkopības un Veselības ministriju, un apbalvojamos izvēl Latvijas Ārstu biedrības un Veselības ministrijas izraudzīta komisija pēc zemkopības ministra ieteikuma.

Gadā tiek pasniegtas trīs balvas “Veselīgs Latvijas uzturs” pārstāvjiem no viena Latvijas reģiona. 2017. gadā visas trīs balvas tiks pasniegtas Zemgales zemnieku saimniecībām par ieguldījumu veselīga uztura ražošanā.

Z/s “Ragāres”

Zemnieku saimniecība “Ragāres” Skrīveros ir viena no pirmajām, kas Latvijā pievērsās bioloģiskajai lauksaimniecībai. Tās saimniece Māra Vaivare ne tikai sāka bioloģiski saimniekot, bet arī apmācīja citus, kuri par to interesējās un vēlējās mācīties. Saimniecībā audzē tējas un garšaugus – vairāk kā 100 šķirnes, gatavo tēju un garšaugu maisījumus un tur arī atrodami Latvijā lielākie aktinīdiju – tā saucamo Ziemeļu kivi – stādījumi. Saimniecībā audzē arī Latvijai neparastās citronliānas, lielogu irbenes un melno plūškoku. Tagad “Ragārēs” saimnieko Jānis Vaivars – Māras mazdēls, viens no jaunākajiem un aktīvākajiem bioloģiskajiem lauksaimniekiem Latvijā, bieži sastopams tirdziņos ar smaržīgām ārstnieciskajām tējām un žāvētiem garšaugu maisījumiem.

SIA “KEEFA”

Uzņēmums, kuru vada Roberts Cešeiko, nodarbojas ar dabīgas pārtikas ražošanu. No citiem līdzīga veida produktiem SIA «KEEFA» ražotie biezeņi atšķiras ar to, ka produktu izstrādē tiek pētīta sastāvdaļu savstarpējā mijiedarbība un ietekme uz organismu. Izejvielu ķīmiskais sastāvs, īpašības un organismam nepieciešamā dienas deva tiek sabalansēta tā, lai produkcijas lietotājs uzņemtu organismam nepieciešamo optimālo ogļhidrātu, olbaltumvielu, tauku, šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu daudzumu. Produkcijas sastāvā nav ķīmisku krāsvielu, garšas pastiprinātāju un citu mākslīgu piedevu. Jāmin arī unikālā garšas buķete, ko veido dažādas augļu, ogu un dārzeņu kombinācijas: topinambūrs–smiltsērkšķis–ķirbis; topinambūrs–ābols–cidonijas; topinambūrs–ābols–upenes. Šie ir pirmie saražotie biezeņi, taču speciālisti turpina darbu jaunu produktu izveidē.

SIA “Līcīši Ltd”

Saimniecība “Līcīši” dibināta 1992. gadā, tās saimnieki ir Aivars un Māra Liepiņi. Saimniecība nodarbojas ar lauksaimniecības produktu ražošanu un pārstrādi, un ir viens no pirmajiem un joprojām lielākajiem kazu audzēšanas un kazas piena produktu ražošanas uzņēmumiem Latvijā. No 2005. gada ir bioloģiskā piena produktu pārstrādes uzņēmums. Uzņēmuma darba kvalitātes garantija ir 17 gadu ilgā pieredze kazas piena produktu ražošanā. 2013. gadā uzņēmums reģistrēts kā mājražotājs augu izcelsmes produktu pārstrādei. Mājās tiek gatavotas sulas, zāļu tējas, žāvēti augļi un kaltēti dārzeņi. Saimniecībā iegūtā produkcija tiek realizēta lielveikalos Rīgā, tirdziņos un saimniecībā uz vietas.

Zemkopības ministrija

     
Par šo rakstu nav saņemts neviens komentārs.
Pievienot komentāru
Vārds:
e-pasts:



Aktuālās ziņas