Aptauja: Gandrīz puse iedzīvotāju pēdējo piecu gadu laikā ēd vairāk dārzeņus

Saskaņā ar AS "Hanzas Maiznīcas" un pētījumu centra SKDS veikto aptauju aptuveni puse jeb 48% respondentu pēdējo piecu gadu laikā ir palielinājuši dārzeņu īpatsvaru uzturā. Turklāt būtiski vairāk uzturā dārzeņus sākuši lietot 22% jeb katrs piektais. Uztura eksperti norāda, ka tas tikai liecina, ka sabiedrība kļūst zinošāka un mainās arī tās ēšanas paradumi.

AS “Hanzas Maiznīcas” kopā ar uztura ekspertiem ir uzsākusi jaunu projektu “Jo mums garšo dārzeņi”, kura ietvaros izglīto pieaugušos un bērnus, kāpēc dārzeņi ir nozīmīgi mūsu uzturā. Lai veicinātu dārzeņu lietošanas daudzveidību, “Hanzas Maiznīcas” piedāvā jaunu maizes sēriju ar dārzeņiem – “Dārzeņu rikas” un “Dārzeņu tostermaizi”, kuru sastāvā vismaz 40% ir dārzeņu - burkāni, baltās pupiņas, turku zirņi un pastinaki.

Veiktajā aptaujā 26% aptaujāto atzina, ka pēdējos gados iesākuši ēst dārzeņus nedaudz vairāk nekā iepriekš. 46% respondentu atzina, ka dārzeņu patēriņš uzturā nav mainījies pēdējos piecus gadus. Savukārt tikai 2% norādīja, ka viņi dārzeņus ēd mazāk.

Lizete Puga, uztura speciāliste: “Aptaujas rezultāti parāda patīkamu tendenci – ka sabiedrība arvien vairāk sadzird uztura ekspertus un uzturā palielina dārzeņu īpatsvaru. Cilvēka uzturā ir divas galvenās produktu grupas – graudaugi un dārzeņi, kas abas ir šķiedrvielām un vitamīniem bagātas un vērtīgas mūsu organisma pilnvērtīgai funkcionēšanai. ”

Interesanti, ka vairāk dārzeņus uzturā sākuši lietot gados jauni cilvēki – it īpaši vecuma grupās no 18 – 24 gadiem un no 25 – 34 gadiem. Apzinīgākas par veselīgu uzturu kļuvušas tieši sievietes, no kurām aptuveni 29% pēdējos piecos gados palielinājušas dārzeņu īpatsvaru uzturā.

Dārzeņi ir bagāti ar šķiedrvielām, vitamīniem, minerālvielām un bioloģiski aktīvām vielām kā antioksidantiem. Uztura speciālisti aicina izvēlēties dārzeņus pēc varavīksnes principa - dažādās krāsās, jo katram dārzenim piemīt savas unikālās vērtīgās īpašības. Dienā dārzeņiem, augļiem un ogām ir jāveido ½ līdz 1/3 uztura. Tāpēc tos iesaka iekļaut visās ēdienreizēs, tostarp arī brokastīs. Kartupeļi netiek ietverti šajā grupā.

AS “Hanzas Maiznīcas” un pētījumu centra SKDS veiktā interneta aptauja par dārzeņu lietošanu uzturā notika šī gada septembrī. Tajā piedalījās 1005 respondentu no dažādiem Latvijas reģioniem.

Inese Ozoliņa

     
Par šo rakstu nav saņemts neviens komentārs.
Pievienot komentāru
Vārds:
e-pasts:



Aktuālās ziņas